MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
Üniversite öğrencileri: Yurtlar hijyenik değil, eve gitmeye mecburuz - Atölye BİA
Eğitim
16 Mart 2020
Eğitim
16 Mart 2020

Üniversite öğrencileri: Yurtlar hijyenik değil, eve gitmeye mecburuz

Okuma Süresi: 2 dk
Covid-19 salgını nedeniyle tatil edildikten sonra otogarlara akın ettikleri için eleştirilen üniversite öğrencileri neden evlerine dönmek zorunda kaldıklarını anlattı.

Manşet fotoğrafı ve video: Ali Safa Korkut

Covid-19 virüsü tedbirleri üniversitedeki öğrencileri de etkiledi.

12 Mart 2020 Perşembe günü, yapılan bir açıklamayla ilk, orta ve liselerin 16 Mart’tan itibaren 1 hafta, üniversitelerin ise 16 Mart’tan itibaren 3 hafta boyunca tatil edildiği duyuruldu.

Tatil kararının ardından, şehir dışında okuyan ve Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtları ile özel yurtlarda kalan öğrenciler, kararın açıklandığı günün akşamından itibaren aile evlerine dönmek üzere otogar ve havalimanlarına akın etti.

Özellikle otogarlardaki yazıhanelerin önünde büyük kuyruklar oluşturan öğrenciler, aile evlerine hareket ederek virüsün daha kolay ortaya çıkmasına ve yayılmasına aracılık ettikleri gerekçesiyle sosyal medyadan eleştirildi.

Uşak Üniversitesi’nde okuyan ve Kredi ve Yurtlar Kurumu Uşak Mehmet Hacım Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalan öğrencilerle evlerine gidip gitmeyeceklerini, öğrenci yurtlarının hijyen durumunu ve aldıkları tepkileri konuştuk.

“Yurtların hijyenik olduğunu düşünmüyorum”

Uşak Üniversitesi Sosyoloji bölümü son sınıf öğrencisi Murat Kirazcı, okul haricinde ailesiyle birlikte Zonguldak’ta yaşıyor. Tatil kararıyla birlikte aile evine döneceğini söyleyen Kirazcı, yurtların yeterince hijyenik olmadığını söylüyor:

“Yurtların yeterince hijyenik olmadığını düşünüyorum. Burada kendimi biraz korumasız hissediyorum. Ailemin yanında daha korumalı hissediyorum.”

23 yaşındaki Nurettin Sakar ise Gazetecilik bölümü son sınıf öğrencisi. Ailesi Maraş’ta yaşayan Sakar da Kirazcı gibi, yurtların hijyenik olmadığını düşündüğünden dolayı Maraş’a gideceğini söylüyor:

“Bu üç haftayı ailemle geçirmek istiyorum. Yurtların hijyenik olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Çünkü herkes kişisel temizliğine yeterince dikkat etmediği için ister istemez insanlar burada mikrop kapacak ama evde bulunacağım kişiler ailem olduğu için onlarla daha temiz vakit geçirebilirsin.”

“Üç bin kişinin kaldığı yer hijyenik olmaz”

Üçüncü sınıf öğrencisi Sezgin Aydan ise kişisel problemleri sebebiyle, Denizli’de olan ailesinin yanına gidemeyeceğini söylese de yurtlarda büyük bir hijyen problemi yaşanacağını belirterek öğrencilerin evlerine gitmesinin daha iyi bir çözüm olacağını söylüyor:

“Evlere gidilmesi bence de iyi olur. Gereken önlemler alınsa bile üç bin kişinin kaldığı bir yer yeterince hijyenik olmayabilir. Sonuçta herkes ne kadar yıkansa bile yemekhane, yatakhane ve temizlik malzemeleri gibi şeyler ortak olarak kullanılıyor. İstedikleri kadar yapsalar bile bence bu önlemler yeterli olmaz.

“Olursa burada olur diye düşünüyorum zaten. Yurt ortamında olur. Okuldan ziyade yurtta daha çok hijyen problemi oluşur.”

“Onlar önce bir yurtta kalmayı denesinler”

İzmir’de yaşayan ailesinin yanına gitmek üzere yurt önünde servis bekleyen Kaan Polat ise seyahatleri sebebiyle kendilerine tepki gösterenlere karşı öfkeli olduğunu belirtiyor:

“Öncelikle evde hijyen olarak daha temiz bir ortam olduğunu düşünüyorum. Yurtlar da bir yere kadar hijyenik çünkü bir odada dört kişi kalıyoruz. En basitinden, sabahları okula giderken bile bir otobüse 50 kişi birden biniyoruz. İstediğiniz kadar temiz, hijyenik olsun”.

Maruz kaldıkları tepki hakkında da konuşan Polat, “Onlar önce bir yurtta kalmayı denesinler, sonra duyabilirim ben onları” dedi.

Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü mezunu. Diyarbakır doğumlu. Alansavunması.org’un kurucusu. bianet Şubat 2020 stajyeri. Atölye BİA 16-25 Temmuz 2018 ”Gazeteciler İçin Haber Atölyesi” ve 24-28 Şubat 2020 “Uygulamalı Haber Atölyesi” katılımcısı.