MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
Kısıtlamalar altında ALES'e gireceğim, endişeliyim - Atölye BİA
Eğitim
2 Mayıs 2021
Eğitim
2 Mayıs 2021

Kısıtlamalar altında ALES’e gireceğim, endişeliyim

Okuma Süresi: 3 dk
Koronavirüs nedeniyle daha önce iki defa ertelenen ALES, bu kez daha sert kapanmaya rağmen ertelenmedi. Peki ben iki saat uzaktaki sınav yerine nasıl ulaşacağım? Ya sınavda virüs kaparsam? Bu ülkenin bir genci olarak bir türlü sesimin duyulmadığını, dinlenmediğimi hissediyorum.

Fotoğraf: AA

26 Nisan tarihinde yapılan kabine toplantısının ardından tam kapanma açıklaması yapan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm sınavların erteleneceğini söyledi.

Ancak, ÖSYM bu açıklamadan bir gün sonra bir bildiri yayınlayarak ALES-1 sınavının yapılacağını belirtti. Sınava bir gün kala adaylarda endişe hakim.

Adaylardan Burak Altınok, yaşadığı süreci bianet’e yazdı.

Hayallerim var

Üniversiteye girdiğim ilk yıl, 2017’den beri her zaman bir planım vardı. Staj yapacağım tarih, çalışacağım yerler ve alacağım görevler belliydi. Muhabirlik de yaptım, fotoğrafçılık da editörlük de. 20’den fazla sertifika aldım ve diğer eğitimlere katılıp kendimi geliştirmeye çalıştım. Yurtdışında projelere başvurdum, kabul aldım. Tüm bunların tek bir nedeni vardı: Akademisyen olduğumda öğrencilerime istedikleri alandaki birikimleri aktarabilmek.

Son aşama: ALES

Bu doğrultuda çıktığım yolda pandemi birazcık olsun nefes almamı sağlamıştı çünkü artık son sınıf olduğumdan benim için son aşama olan ALES’e gelmiştim. Kitaplarımı aldım ve Temmuz 2020’den beri planlı olarak sınava çalışmaya başladım. Konuları bçıkarttım, eksiklerimi buldum ve üzerine gidip, halletmeye çalıştım. Akademisyen hocalarımla saatlerce konuşup, mesleğin artılarını, eksilerini ve neler yapmam gerektiğini sordum. Neticede, ne istediğimden emindim.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklamayı gözümü ayırmadan izledim. Erdoğan, 20 güne yakın tam kapanmayı duyurup, tüm sınavlar ertelenecek dediğinde mutlu oldum çünkü sınav konusunda bir belirsizlik hâkimdi. Buruk mutluluğum çok geçmeden, 1 gün sonra ÖSYM’nin yaptığı açıklamayla son buldu. ÖSYM, ALES’in yapılacağını ve öğrencinin yanında anne, baba, eş ya da kardeşin refakatçı olabileceği söylüyordu. İyi de ben ailemle yaşamıyorum ki!

Sınav yeri 2 saat uzaklıkta

Bunun üzerine hemen sosyal medyadaki açıklamalara baktım. İnsanlar haliyle korkuyorlardı çünkü geçen sene 10 bin vaka varken sınavlar ertelenmişti. Nisan ayı itibariyle 60 binden az vaka bildirilmiyor. Bizler aşılanmadık ve sınava giderek hem kendimizi hem de yanlarında yaşadığımız ailelerimizi, ev arkadaşlarımızı riske atacağız.

Bir diğer tarafta ise aileleriyle yaşamayanlar sınava nasıl gidecek sorusuna yanıt arıyoruz. Ben ev arkadaşımla gitmezsem, özel eşyalarımı kime bırakacağım? Telefonumu, cüzdanımı almasam bile İstanbulkartımı almak zorundayım. Eğer arkadaşım gelirse de ceza yemeyeceği ne malum? Sınava gireceğim okul, evimden tam 2 saat uzaklıkta ve mecbur toplu taşıma kullanacağım. Otobüs seferleri azaltıldığı için erken çıksam bile sınava yetişebilecek miyim? Bu tarz sorulara kendi içimde yanıt bulamayınca bir arkadaşımı aradım. O ise annesinin kanseri yeni yendiğini ve normal zamanda bile evden çıkmadığını söyleyip, ağlıyordu.

Twitter’dan #ales hastagına baktığımda ise insanların dertleri ve soruları artıyordu! “Ben Şırnak’ın bir köyünde yaşıyorum. Sınav sabahı yasak olduğu için ulaşım yok, özel arabamda yok. Ben sınava nasıl gideceğim?” Bu ve benzeri birçok tweeti hala görebilirsiniz.

Moralimiz tükendi

Elimizden geldiğince sesimizi duyurmaya çalıştık, çalışıyoruz. Sınava girmeden birkaç gün önce moralimiz tükendi. Sınavda kafamızdaki şey soruların yanıtları değil, bu sorular olacak. Acaba 2 dakika nefes almak için maskemi çıkarsam mı? Ya virüs kaparsam? Bu ülkenin bir genci olarak bir türlü sesimin duyulmadığını, dinlenmediğimi bu kez çok net hissettim. Sınava girmeyeyim desem, pandemi döneminde 145 lira ödediğim gerçeği de aklıma geliyor.

ÖSYM’den tek bir şey istedik ve hala ısrarla istiyoruz: Sınavı erteleyin ya da girmek istemeyenlerin ücretlerini iade edin. Biz iptal istemiyoruz, sadece madem vakalar azalacak 2 hafta sonra sınavları yapın diyoruz. Umarım sesimizi son günde de olsun duyurabilir ve bizler bu ülkenin geleceği olduğumuzu, önemsendiğimizi yeniden hissederiz.

İki kez ertelenmişti

Türkiye, ilk koronavirüs vakasını 11 Mart 2020’de bildirdi. Bunun üzerine 3 Mayıs 2020’de yapılması planlanan ALES, 16 Ağustos 2020’ye ertelendi.

06 Aralık 2020’de yapılması planlanan ALES ise yine koronavirüs vakalarından dolayı, 21 Şubat 2021’e ertelenmişti.

İstanbul Arel Üniversitesi gazetecilik son sınıf öğrencisi. Lise eğitimini bilgisayar, web tasarım üzerine tamamladı. Gazetecilik bölüme girdiğinden beri editörlük, tasarımcılık, muhabirlik, moderatörlük ve foto muhabirlik görevlerini kısaca deneyimledi ve çeşitli eğitimlere katıldı. Şu an bitirme projesi için sporda cinsiyetçilik üzerine yazıyor.