MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
Uçak seferleri iptal edilince Türkiyeli öğrenciler İrlanda’da kaldı - Atölye BİA
Eğitim
20 Mart 2020
Eğitim
20 Mart 2020

Uçak seferleri iptal edilince Türkiyeli öğrenciler İrlanda’da kaldı

Okuma Süresi: 2 dk
Dil eğitimi için İrlanda’ya giden ancak uçak seferleri iptal edildiği için Türkiye’ye geri dönemeyen öğrenciler sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışıyor.

İrlanda’nın başkenti Dublin’de dil eğitimi için bulunan Türkiyeli öğrenciler, Covid-19  nedeniyle 17 Mart’ta uçak seferleri iptal edilince adada kaldı. Zor şartlarda ve yüksek risk altında olduklarını söyleyen öğrenciler bir an önce İrlanda-Türkiye arası uçak seferlerinin başlamasını bekliyor.

Son yıllarda, İngilizce dil eğitimi için Türkiyeden binlerce öğrenci İrlandayı tercih ediyor. İrlanda hem resmi dilinin İngilizce olması hem de dil eğitimi için gelen öğrencilere bu eğitim süresince çalışma izni de sağlaması açısından tercih ediliyor.

İş yaşamı durdu

Ancak İtalya başta olmak üzere Avrupayı etkileyen Coronavirüs nedeniyle ülkede hayat durma noktasında. Dil okulları ve diğer durumlar kapatıldı. İş yaşamı durdu. İnsanlara mecburi ihtiyaçlar dışında dışarı çıkılmaması gerektiği söyleniyor.

Dil okulundan ödedikleri paraları geri alamıyorlar

Şuan İrlanda’da korona vakası 500 ve yaşamını yitirenler var. Hem dil okulları kapanan hem işsiz kalan öğrenciler zor durumda. Öğrenciler dört ve ya altı kişilik paylaşımlı odalarda kalıyorlar. Yaşamları risk altında. İşsizler ve kapanan dil okullarından sonra paralarını geri alamayacakları söylendi.

“Sağlık sistemi korkunç”

Dil okulları online dil eğitimine geçeceklerini belirterek para iadesi yapmayacaklarını söylüyor. Öğrenciler, Türkiye’nin uçak seferlerini başlatmasını istiyorlar.

Elif Ceren Konmaz isimli öğrenci şöyle diyor:

“1 Martta buraya 25 haftalık dil eğitimi için geldim. Burada aile yanında kalıyorum. Evde ısınma ve beslenme sorunları var. İrlanda insanları sürekli bir şeyleri kısıyor. Bu hava koşullarında hasta olmamak mümkün değil. Burda virüse yakalanmaktan korkuyoruz. Buranın sağlık sistemi korkunç.

“Böyle bir salgında risk altındayız. İngiltere’deki vatandaşlar için seferler yapan Türkiye neden burada mahsur kalan biz öğrencileri görmüyor. Onlardan ne farkımız var bizim?”

Yanında kaldığı İrlandalı aile sokağa attı

İsmini vermek istemeyen öğrenci de şunları belirtiyor:

“İrlanda’ya Mart’ta geldim. Geçici konaklama aldım. İrlandalı bir ailenin yanında 4 haftalık bir konaklamaydı bu. 1. hafta okula gittim. Bir sıkıntı yoktu. 2. hafta coronavirüs nedeniyle okullar tatil edildi. Birkaç gün sonra aile baskı kurmaya başladı. Dışarı çıkma odada kal diye. Sokağa çıkma yasağı gibi bir şey de yoktu.

“Bunu istemeleri yasal değildi. Ayrıca ben dışarıya gezme tozma için değil konaklamam bitmek üzereydi kendime ev bakıyordum, bu yüzden çıkıyordum. Eve geldiğimde aile bana artık artık bizimle kalmanı istemiyoruz hatta ülkene dönmen senin ve bizim için daha iyi dediler. Sanki biz buraya hastalık yaymışız gibi bir tavırla bir de akıl veriyorlar.”

Seslerini duyurmaya çalışıyorlar

Dil okulları kapanan, işsiz kalan, paylaşımlı odalarda risk altında yaşamaya çalışan dil oulu öğrencileri bir an önce Türkiye’ye uçak seferi başlatılması için sürekli paylaşım yapmaya başladı.

Paylaşımlardan biri şöyle:

“Ülkemize dönmek için aldığımız biletler gün ve tarih belirtilmeden iptal edildi. Daha sonrasındaki günler için de İrlanda’dan Türkiye’ye tüm uçuşlar kaldırıldı. Yasaklanan diğer ülkelerdeki vatandaşlara tanınan hakkın bizlere de tanınmasını onlara verilen ek sürenin bizlere de verilmesini sizlerden bekliyoruz.

“Burada ne kadar süre ile kalacağımızı bilmeden kalmaya devam ediyoruz, çoğu arkadaşımız bileti aldığı gün kaldığı evlerden çıkış yapması gerektiği için evlerinden ayrıldı ve şu an kalacakları yerlerde de ne kadar süre kalacaklarını bilmiyorlar. Lütfen diğer ülkedeki vatandaşlara, öğrencilere tanıdığınız hakkı ve onlara verilen ek süreyi bize de verin ve bir an önce İrlanda’dan ülkemize dönmemiz için yardımcı olun.”

Gazeteci. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunu. Gaziantep Üniversitesi Kadın Çalışmaları master öğrencisi. Master tezini “Urfa Yerel Basınında Kadın Temsili” üzerine hazırladı. Halen toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine çalışmalar yapıyor. Atölye BİA 20-27 Şubat 2019 “Temel Gazetecilik Atölyesi” katılımcısı.