Uygulamalı Podcast Atölyesi’nde üçüncü gün: Hikaye anlatıcılığı
Atölye BİA’nın düzenlediği Uygulamalı Podcast Atölyesi’nin üçüncü gün oturumu, 14 kişinin katılımıyla bugün yüz yüze şekilde devam etti.
Atölyenin ilk iki günü 2-3 Mart tarihlerinde online şekilde gerçekleşmişti. Atölyenin eğitmeni ise Podfresh Eğitim Koordinatörü Çağrı Küpeli.
Uygulamalı Podcast Atölyesi’nin sonunda, katılımcılar podcast atölyesinde edindikleri teknik ve teorik bilgilerle, podcast yayıncısı olabilecek donanımı pratik olarak uygulama imkanına erişecek.
Neden hikaye anlatıyoruz?
Atölyede bugün;
- Podcast ve hikaye anlatıcılığı
- Podcast 101 hatırlama
- Hikaye anlatıcılığı nedir?
- Podcast ve hikaye anlatıcılığı önemi üzerine konuşuldu.
Atölye, katılımcıların gruplar oluşturarak, en sevdikleri hikayeleri birbirlerine anlatmasıyla başladı.
Çağrı Küpeli, katılımcılara “Neden hikaye anlatma gereği duyuyoruz?” diye sordu ve ardından katılımcılardan bir hikaye yazmalarını istedi.
Katılımcılar daha sonra yazdığı hikayeleri anlattı. Hikayeler üzerine konuşuldu.
Hikaye anlatıcılığının bileşenleri
Hikaye anlatıcılığının bileşenlerini Küpeli şöyle sıraladı:
- Konuya karar vermek
- Amaç ve mesaj nedir?
- Duyguları nasıl aktaracağız? (Öncesi, o an ve sonrasında)
- Hedef kitlemiz kimler?
- Mekanı seçmek
- Zamanı seçmek
- Çatışmaya yer vermek
- Kahraman ve karakterleri oluşturmak
- Olay örgüsü
Öğle arasından sonraki atölye oturumunda hikaye yazma teknikleri konuşuldu.
6 parçalı hikaye tekniği
Küpeli, hikaye anlatıcılığı ile ilgili şunları söyledi:
“Hikaye anlatmak için kullanılan çeşitli teknikler var. Ben “6 Parçalı Hikaye Tekniği”ni çok seviyorum. Hem basit hem de kolayca bir hikaye örgüsünü ortaya çıkarıp sonra bunu detaylandırarak hikayemizi ve karakterlerimizi genişletebiliyoruz. Bunun yanısıra en çok bilinen Joseph Campbell’in Kahramanın Yolculuğu tekniği. Neredeyse popüler tüm filmler ve bildiğimiz mitler bu tekniğin kullanıldığını görebiliyoruz.
“Dağ yapısı adındaki hikaye tekniğinde ise başlayan bir olay ile bazı meydan okumalar zorluklar görürüz ve her şey bir doruk noktasına ulaşır ve ardından sonuca ulaşır bunu görürüz. Bu genel bir hikaye anlatma tekniği diyebiliriz. Bunun gibi pek çok teknik var.
Bu yazımda bu tekniklerin detaylarından çok, hepsinin ortak noktası olan ‘çatışma’dan da bvahsetmek istiyorum. Çatışma, hikayelerin okuyan, izleyen ve dinleyen herkesin merakını uyandırması en önemli araçlardan birisi. Star Wars evreninde Darth Vader ile karşılaşmak üzere olan Luke’u izlemek ve nasıl sonuçlanacağını merak etmek heyecanla ilerletiyor.
“Ya da Harry Potter’ın her filmde merakla ilerlerken başına gelecek zorlukların o bölümdeki düşmanı ile karşılaşmasına doğru götürürken gördüğümüz çatışmalar bizi kitaba ya da ekrana bağlıyor. Bu da bizim içimizdeki uyanan merakla daha keyif almamıza ya da acaba ne olacak hissiyle ilerlemizi sağlıyor.
“Dolayısı ile tekniklerin hepsinde çatışma yaratmak ve bu çatışmaları uzun ve gizemli bir şekilde sunmak hikayeleri eğlenceli kılıyor. Roman, öykü, dizi, film, tiyatrolar vb. hepsi çatışma üzerinden kurgulanıyor.”
Tekniklerin ardından katılımcılar yazdıkları hikayeleri sese dönüştürdü.
Atölye yarın sona erecek.