MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
Twitter kullanıcıları mülteciler hakkında ne düşünüyor? - Atölye BİA
Medya
19 Temmuz 2022
Medya
19 Temmuz 2022

Twitter kullanıcıları mülteciler hakkında ne düşünüyor?

Okuma Süresi: 3 dk
Türkiyeli Twitter kullanıcılarının mülteciler hakkındaki görüşlerini dile getirirken en çok kullandığı kelime "mülteci" oldu. "Suriyeli", "göçmen", "mülteci", "Türkiye", "Afganistan", "Afgan" vb. dışında kalan sözcükler incelendiğinde ise Ümit Özdağ’ın ismi çıkıyor.

Mülteci meselesinin Twitter kullanıcıları açısından nasıl değerlendirildiğini anlamak için “göçmen”, “mülteci”, “sığınmacı”, “Suriyeli”, “Afgan” kelimelerinin geçtiği, 7 Haziran 2022 ile 22 Haziran 2022 tarihleri arasında atılan 53 bin 580 tweet’i analiz ettik. İşte mülteci meselesi hakkında atılan tweet’lerde en çok kullanılan kelimeler:

Twitter kullanıcıları mülteciler hakkında ne düşünüyor? - Atölye BİA

Görsel: En çok kullanılan kelimelerin büyükten küçüğe sıralanması

Twitter kullanıcıları mülteciler hakkında ne düşünüyor? - Atölye BİA

Görsel: Göçmenlere yapılan atıflar çıkarıldıktan sonra oluşturulan kelime bulutu

Ümit Özdağ “öncülüğü”nde

Birinci tabloda görülebildiği üzere Twitter kullanıcılarının mülteci meselesi hakkındaki görüşlerini dile getirirken en çok kullandıkları kelime “mülteci” oldu. Mültecilere yapılan atıflardan ve ülkelerden bahsedilen kelimelerin (Suriyeli, göçmen, mülteci, Türkiye, Afganistan, Türk, Afgan vb.) dışında kalan sözcükler incelendiğinde ise Ümit Özdağ’ın Twitter kullanıcıları üzerindeki etkisi açıkça görülüyor. İkinci tabloda rahatlıkla görülebildiği üzere mülteci meselesiyle ilgili paylaşım yapan Twitter kullanıcılarının en çok kullandığı kelime Ümit Özdağ’a ait olan “umitozdag” hesabı oldu.

Zafer Partisi lideri Özdağ’a ait olan Twitter hesabına yapılan atıfların yanı sıra öne çıkan diğer sözcükler ise “istemiyorum”, “ülkemde”, “ülkede”, “kaçak”, “istemiyoruz”, “düzensiz” gibi kelimeler oldu.

Twitter kullanıcıları mülteciler hakkında ne düşünüyor? - Atölye BİA

Görsel: Birbirleriyle aynı anda kullanılan kelimelerin aralarındaki bağlantılar. Kelimelerin arasındaki köprülerin kalınlığı ise bağlantının gücünü gösteriyor.

Birbirleriyle aynı anda en çok kullanılan kelimelerde ise “ülkemde”, “istemiyorum”, “sınır”, “dışı”, “ülkede”, “istemiyoruz”, “ekonomi” ve “sorunu” sözcükleri dikkat çekiyor. 53 bin 580 tweet’in incelendiği bu çalışmanın gösterdiği üzere, mülteci meselesi hakkında konuşan çoğu Twitter kullanıcısının Türkiye’deki mülteci meselesini ekonomik bir sorun olarak değerlendirdiği, “ülkemde istemiyorum” ve “sınır dışı” gibi söylemler kullanarak mültecilerin ülkeden gitmesini istedikleri görülüyor. Diğer taraftan ise Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ’ın da tweet’lerde en çok bahsedilen isim olması, Zafer Partisi liderinin mülteci meselesi üzerinde epey etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Twitter kullanıcıları mülteciler hakkında ne düşünüyor? - Atölye BİA

Görsel: Çalışmaya dahil edilen Tweet’lere ait lokasyonlar

En çok tweet büyükşehirlerden

Mülteci meselesiyle alakalı atılan tüm tweetlerin yer bilgileri eldeki veride mevcut olmasa da, mülteciler hakkındaki tweet’lerin çoğunlukla İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden atıldığı görülüyor. Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Londra (İngiltere) gibi yurtdışı lokasyonlarına ait 363 tweet de bulunuyor.

Hangi kategoride değerlendiriliyor?

Peki mülteci meselesiyle ilgili tweet atan kullanıcılar bu meseleye hangi kategoriler ışığında yaklaşıyor? Bu sorunun cevabını bulmak için Öztürk ve Ayvaz’ın 2017’de yaptıkları çalışmalarında oluşturdukları sözlükten* bazı kelimeler kullanıldı. Kategoriler için oluşturulan sözlük şöyle:

  • İnsanlık: Çocuk, bebek, kadın, insanlar, kamp, barış, insani, insanlık, yardım, yaşlı
  • Savaş: Savaş, terörist, bomba, saldırı, katil, askeri, ölü, şehit, patlama, kimyasal, silah
  • Siyaset: Sınır, politika, politik, protesto, ırkçı, iltica, Esad, yasal, yasadışı, kaçak
Twitter kullanıcıları mülteciler hakkında ne düşünüyor? - Atölye BİA

Görsel: Üç kategoriye ayrılan tweet’ler

Siyaset kategorisi öne çıkıyor

Yukarıdaki grafikte görüldüğü üzere mülteci meselesiyle alakalı tweet’lerin çoğu büyük oranda “Siyaset” kategorisine ait. Birçok insanın iç savaşlardan kaçarak Türkiye’ye gelmesine rağmen Twitter kullanıcıları dile getirdikleri düşüncelerinde bu kategoriye en az payı vermiş gözüküyor. “İnsanlık” kategorisi ise “siyaset” kategorisinden sonra gelen ve diğer iki kategorinin ağırlık olarak ortasında yer alan ikinci kategori olarak karşımıza çıkıyor.

_______________________________

* Öztürk, N., Ayvaz, S., Sentiment Analysis on Twitter: A Text Mining Approach to the 2 Syrian Refugee Crisis, Telematics and Informatics (2017).

* Bu çalışma Rstudio isimli programla yapılmıştır. Programın içinde esas olarak kullanılan paketler şu şekildedir: quanteda (Benoit et al., 2018), ggplot2 (Wickham, 2016), dplyr (Wickham etal., 2022), tm (Feinerer & Hornik, 2020), tidyverse (Wickham et al., 2019), wordcloud (Fellows I,2018).

İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. Köln Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Atölye BİA 19 Ekim-2 Kasım 2020 “Temel Gazetecilik Atölyesi” katılımcısı.