MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
KYK öğrencilerine "özgürlük" kısıtlaması - Atölye BİA
Gençlik
4 Kasım 2022
Gençlik
4 Kasım 2022

KYK öğrencilerine “özgürlük” kısıtlaması

Okuma Süresi: 3 dk
Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan üniversite öğrencilerinin yurdun dışında kalmak için 75 gün olan izin hakları 30 güne düşürüldü.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan üniversite öğrencilerinin yıllık 75 gün olan yurt dışında kalma hakkı, 30 güne düşürüldü.

Ancak bu yeni düzenlemeyle ilgili bir resmi duyuru veya açıklama yapılmadı. bianet’in konuyu sorduğu yetkililer de taraflarına resmi bir yazı ulaşmadığını söyledi.

Dolayısıyla Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı yurtlarda kalan öğrenciler bu değişikliği resmi makamların duyurusuyla değil, izin almak için kullandıkları uygulamaya girdiklerinde öğrendi.

Millî Eğitim İstatistikleri Örgün Eğitim 2021-2022 verilerine göre Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı 776 yurt var ve bunların toplam kapasitesi 759 bin 838 öğrenci ile sınırlı. İzin haklarının 30 güne indirilmesi bu yurtlarda kalan tüm öğrencileri etkiliyor. KYK yurtlarında kalan öğrenciler, kurallar gereği akşam 23.00 ile sabah 06.00 arasında yurtta olmak zorunda.

Üniversite öğrencileri izin günlerinin 30’a indirildiğini ilk kez Gencizbiz uygulamasında fark ettiklerini söyleyerek bu kısıtlamaya tepkilerini bianet’e anlattılar.

Mağduriyet yaratıyor

Bu öğrencilerden biri olan Ebru, izin günlerinin azaltılmasının sosyal hayatını etkileyeceğini söylüyor.

“Halkla İlişkiler öğrencisiyim. Sosyal etkinlikler, eğitimler, gezilere katılmak istiyorum. Ancak 75 gün izin hakkımız, 30 güne indirildi.  Zaten ekonomik şartlar sebebi ile kısıtlanan sosyal yaşantımız şimdi tam manası ile yok edildi.”

İzin haklarının düşürülmesi hakkında tepkisini dile getiren bir diğer yurt öğrencisi Melike ise şöyle diyor: “Herkes okullara yakın çevrelerden gelip gitmiyor. Dolayısı ile ben ailemin yanına gittiğimde, iznimin yarısından çoğunu kullanıyorum. Bu durumda benim sosyal hayatım hiç mi olmayacak? KYK’de zaten yemek, internet, öğrenci sayısının fazla olması gibi sorunlar bizleri yeterince yorarken bir de izinlerimizin düşürülmesi… Bizler ne zaman değer göreceğiz!”

Ekonomik koşullardan dolayı çalışması gerektiğini belirten başka bir yurt öğrencisi Gonca ise işten çıkış saatinin yurda giriş saatinden geç olması nedeniyle sıkıntı yaşayacağını belirtiyor:

“Haftanın iki günü çalışıyorum. İşten çıkma saatlerim bazen gece yarısını  bulabiliyor. Dolayısıyla o geceler arkadaşlarımda kalmam gerekiyor. Bu durumda benim yaşayacağım mağduriyeti hiç düşünüyor musunuz?”

Nejla Kurul: Keyfi bir uygulama

Konu ile ilgili görüşüne başvurduğumuz Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurulbu adımı “gençlerin özgürleşmesi önündeki bir engel” olarak görüyor ve ekliyor:

“Yönetmelik değiştirilmeden izinli gün sayısının 75 günden 30’a indirilmesi de keyfi bir uygulamadır. Öğrenciler bu bağlamda izin haklarını savunmalıdır.”

Gençlik ve Spor Bakanlığı veya Kredi ve Yurtlar Kurumu konuyla ilgili resmi bir duyuru henüz yapmadı.

Konuyla ilgili soru yönelttiğimiz KYK İletişim Merkezi yetkilileri, ellerine resmi bir belge gelmediğini ancak iletilen mesajla izinlerin 30 güne düştüğünü öğrendiklerini söyledi.

KYK’nin resmi internet sayfası izin işlemleri kısmında öğrencilerin izin hakları hâlâ 75 gün olarak görünüyor. Bu durumda hem eğitimciler hem de öğrenciler açısından durumu daha da karmaşık hale getirirken haklarını da kısıtlıyor.

Soru önergesi de cevapsız

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili Züleyha Gülüm de 27 Ekim’de Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun cevaplaması talebiyle konuya ilişkin bir soru önergesi verdi.

“Bu uygulama fakültelerin belirlediği tatil süreleri resmî tatil sürelerinden uzun olan öğrencileri ailelerini ziyaret etmek yerine adeta yurtlarda ‘mahpus’ kalmalarına neden olacaktır. Yıllık izinlerin 30 güne düşürülmesi öğrencilerin sadece aile ziyaretleri değil aynı zamanda sosyal yaşamları da kısıtlanacaktır. Sağlık ve diğer zorunlu haller ile ailelere olan uzak yol mesafeleri de göz önüne alındığında öğrenciler için yıllık olarak 30 günün yetersiz olduğu açıktır” denilen önergede şu sorular yöneltildi.

1. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan öğrencilerin yıllık izinlerinin 75 günden 30 güne düşürülmesinin gerekçesi nedir?2. Öğrencilerin yıllık yurt izinlerini 30 güne düşürmek öğrencilerin aile ziyartelerini ve sosyal yaşamlarını kısıtlamak değil midir?
3. Yıllık 30 günden fazla izin kullanmak zorunda kalan öğrencilerin durumu ne olacak? Yaşanacak olası mağduriyetlerin önlenmesi için yıllık yurt izinleri tekrar 75 güne çıkarılacak mıdır?
4. Bakanlık olarak özellikle son iki yılda öğrencilerin yaşadıkları barınma sorununun çözümü, yurtların kapasitesinin arttırılması ve fiziki koşullarının iyileştirilmesi için bir çalışmanız var mıdır?

Soru önergesine henüz bir cevap verilmedi.

Giresun Üniversitesi Gazetecilik bölümü son sınıf öğrencisi. Atölye BİA 5-9 Ekim “Temel Gazetecilik Atölyesi” katılımcısı.