MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
"Saç ekimi sektörü kayıt altına alınmalı" - Atölye BİA
Sağlık
26 Şubat 2020
Sağlık
26 Şubat 2020

“Saç ekimi sektörü kayıt altına alınmalı”

Okuma Süresi: 2 dk
Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Derneği Başkanı Emin Çakmak, "Sağlık Bakanlığı özel bir belgeyle bu yerleri belgelendirmeli ve vergide kayıt altında tutmalı. Haksız rekabet önlenmeli" diyor.

Son beş yıldır Türkiye sağlık turizmi içerisinde yer alan saç ekimi için, en çok talep edilen ülkeler arasında yer alıyor. Özellikle Arap Yarımadası’ndan gelenlerin ilgisini çekse de dünyanın her yerinden birçok insan düşük fiyatlar ve iyi uygulamalar sebebiyle Türkiye’yi seçiyor.

"Saç ekimi sektörü kayıt altına alınmalı" - Atölye BİA

*Mehmet Salih Baran

Söyleşimize ilk olarak iki senedir özel bir saç ekim kliniğinde çalışan anestezi teknikeri ve aynı zamanda fotoğrafçı olan Mehmet Salih Baran ile başlıyoruz. Baran anestezi teknikeri olarak çalıştığı klinikte bir yandan da operasyonların tanıtım videolarını çekerken, saç ekimi konusunda eğitim almaya karar vermiş. Sektördeki durumu şöyle anlatıyor:

“Şu an çalıştığım doktor tıp eğitimini tamamlamış, saç ekimi konusunda eğitimli biri. Türkiye’de sağlıkçı olmayıp saç ekimi yapan birçok insan var. Bunun önüne geçilemiyor çünkü bunlar sabit bir yerde çalışan kişiler değil, bağımsız bir ağ var sektörde.”

“Diğer ülkelere kıyasla ucuz”

Peki, Türkiye bu sektörde neden bu kadar öne çıkıyor? Gelen müşterilere nasıl paketler sunuluyor? Baran, yanıtı şöyle veriyor:

“Müşteri temsilcileri, gelen turistleri ikna ederek gerekli açıklamayı yapıyor. Operasyon için gelen hastaların iki-üç kalmaları gerekiyor. Konaklama, ulaşım, saç bakımı, her şeyi karşılıyoruz. Türkiye bu alanda gerçekten iyi. Aynı zamanda diğer ülkelere kıyasla çok ucuz; bin ile üç bin dolar arasında fiyat farkı oluyor. Yani yurtdışında normal asgari ücretle çalışan biri, maaşını buraya yatırabilir.”

“Saçlarım dökülünce kendimi kötü hissettim”

Baran’dan uzaklaşıp bu sefer de bir yıl önce saç ektirmiş S.K.’ya sorularımı yöneltiyorum: Saç ektirmeye nasıl karar verdiniz? Çevrenizin tepkisi nasıl oldu?

S.K, şunları söylüyor: “25’li yaşlarda saçlarım döküldü, kendimi kötü hissettim. Ailem de destekleyince ektirmeye karar verdim. Gideceğim yeri arkadaşım önerdi, üç bin liraya mal oldu. O döneme göre ucuza geldi.”

“Denetim şart, haksız rekabet önlenmeli”

"Saç ekimi sektörü kayıt altına alınmalı" - Atölye BİA

*Emin Çakmak

Türkiye, saç ekiminde öncü ülkeler arasında ama sektörde birçok sorun yaşandığı da biliniyor. “Merdiven altı” diye tabir edilen birçok klinik olduğu ve haksız rekabeti arttırdıkları belirtiliyor. Bu tür kontrolsüzlükleri Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Derneği Başkanı Emin Çakmak’a soruyorum.

500 bin hastanın Türkiye’ye geldiğini söyleyen Çakmak, şunları anlatıyor:

“Ortalama saç ekimi için 1.5-2 milyar doların yanında otel ve ulaşım hepsi toplamda 3 milyar dolar gibi ciddi rakamlardan bahsedebiliriz.

“Biz dernek olarak serzenişte bulunduğumuz asıl konu, saç ekiminde merdiven altı, kalitesiz bir çalışmanın da olması. Kulaktan dolma reklamlarla kaliteli bir hizmet vermeye çalışıyorlar, denetimli yapılması gerekiyor. Sektörün kayıt altına alınması için denetim şart ve esas olmalı. Sağlık Bakanlığı özel bir belgeyle bu yerleri belgelendirmeli ve vergide kayıt altında tutmalı. Haksız rekabet önlenmeli.”

İlk ve ortaokulu İzmir’de, liseyi İstanbul’da okudu. Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunu. Mardin doğumlu. Atölye BİA 16 – 25 Temmuz 2018 “Gazeteciler İçin Haber Atölyesi” ve 24-28 Şubat 2020 “Uygulamalı Haber Atölyesi” katılımcısı. TGS ve Uluslarası Şeffaflık Derneğinin birçok eğitimine katıldı.