MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
"Herkesin eşit şekilde HPV aşısına ulaşmasını istiyoruz" - Atölye BİA
Sağlık
6 Ağustos 2021
Sağlık
6 Ağustos 2021

“Herkesin eşit şekilde HPV aşısına ulaşmasını istiyoruz”

Okuma Süresi: 3 dk
Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nin geçtiğimiz günlerde HPV aşısı için imza kampanyası başlatmasının ardından, Kadın Dayanışma Komiteleri de dün Şişli Mıstık Parkı’nda bir araya gelerek kampanya için dayanışma etkinliği düzenledi.

Rahim ağzı kanseri, Türkiye’de ve dünyada kadınlar arasında en sık görülen ve yaşamı tehdit eden bir kanser türü olarak biliniyor. Erken tanı tüm hastalıklarda olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de oldukça önemli. Bu nedenle, düzenli muayene ve smear testi yaptırmak gerekiyor.

HPV ile ilişkili olan en yaygın hastalık olan rahim ağzı kanserinden korunmak ise aşı ile mümkün. Ancak Türkiye’de HPV aşısı sigorta kapsamında değil.

Bu yüzden birçok dernek, siyasi parti, kuruluş, dayanışma ağları da HPV aşısının sigorta kapsamına alınması için kampanyalar başlattı. Geçtiğimiz günlerde Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği de bir imza kampanyası başlattı.

Başlatılan imza kampanyasının ardından, Kadın Dayanışma Komiteleri dün Şişli Mıstık Parkı’nda bir araya gelerek, HPV aşı kampanyası için bir dayanışma etkinliği düzenledi.

Topluma ücretsiz sağlanması talebi

Dayanışma etkinliği ile ilgili konuşan Şişli Kadın Dayanışma Komitesi temsilcisi fizyoterapist Ezgi S. şunları söyledi:

“Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin gerçekleştirdiği HPV aşısı kampanyasını ve Emek Eczanesi’nin Aşı Bursu’nu ile kadınları ücretsiz aşıladığını görerek biz de Kadın Dayanışma Komiteleri olarak her mahallede ve işyerinde yaşadığımız sorunlarla ilgili dayanışmak ve etkinlik düzenlemek istedik. Bugünkü etkinliği de bu şekilde planladık.

“Teşvikiye Mahallesi Muhtarı’nın da destekleri ile bugün Mıstık Parkı’nda buluştuk. Doktor arkadaşımız Ali Haydar da bugün burada ve bizi bilgilendirip sorularımızı cevaplayacak. Çünkü pandemide de gördük ki özellikle aşı konusunda büyük bir bilgi kirliliği mevcut. Ayrıca kanseri de önleyebilecek bir aşının topluma ücretsiz sağlanması gibi bir talebimiz de var. Çünkü bu aşı dünyada 100 ülkede ücretsiz olarak sağlanan bir aşı. Bu bugün yaptığımız ilk etkinlik, etkinlik ilerleyen süreçte başka mahallelerde yapılacak.”

Salgın fırsatçıları

Etkinlikte söz alan Teşvikiye mahallesi sakinlerinden biyolog Zelal Ö. de, yılda 500 binden fazla kadının rahim ağzı kanseri sebebiyle hayatını kaybettiğini bildiğini söyleyerek şöyle devam etti:

“Bu belki de önlenmesi en kolay kanser türü olabilir. Ancak şu an tedavisi olan bir hastalık yüzünden insanlar ölebiliyor. Burada biz farklı kesimlerden gelen insanlar olarak tüm kadınların bu aşıyı olması için bir dayanışma oluşturmak istiyoruz. Çünkü tedavisi olan bir hastalık için 500 binler çok yüksek rakam. Sağlık bir haktır, ticari kaygılar değil kamusal sağlığı temel alınarak hareket edilmeli. Salgın fırsatçılarının değil dayanışmanın tarafındayız. Dayanışma her zaman yaşatır, bir arada olmamız bize güç verir; umutsuzluk, çaresizlik kasıp kavurur.”

Düzenli taramanın hayati önemi

Türkiye’de 2000’li yılların başında HPV’nin “kötü kadınlar”dan bulaştığı algısının hakim olduğunu söyleyen Uzman Doktor Ali H. ise şu bilgileri verdi:

“Dönemin siyasilerinin ‘Onlar aşı olup parasını versin, devlet bu aşıyı yapmayacak’ söylemleri toplumda HPV aşısının olumsuz bir algıya sahip olmasına sebep oldu. 2006’da Avustralya’nın HPV aşısını aşı takvimine alması ile başlayan süreçte bugün yaklaşık 100 ülkenin aşı takviminde HPV aşısı ücretsiz olarak mevcut. Pandemi sebebiyle aşı konusu hiç olmadığı kadar gündemimizde.

“1800’lerden bugüne gelen aşının ve düzenli taramanın bizler için hayati önemi var. İnsan ömrü yüzyıllar boyunca bu sayede uzadı. 2018’den beri Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) HPV aşısının herkese yapılmasını tavsiye ediyor. Bizler mücadele ederek herkesin eşit şekilde HPV dahil tüm aşılara ulaşmasını istiyoruz.”

Rahim ağzı kanseri hakkında

Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra dördüncü sıklıkta görülürken, Türkiye’de dokuzuncu sırada. Rahim ağzı kanseri, nedeni tamamen aydınlatılmış bir kanser olup önlenebilir bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü’de (DSÖ) de rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde taranmasını öneriyor. Rahim ağzı kanseri hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2016’dan beri sivil toplum alanında gönüllü ve profesyonel olarak farklı çalışmalarda yer alıyor. Atölye BİA 12-26 Nisan 2021 “Temel Gazetecilik Atölyesi” katılımcısı.