Migros’un yapay zeka asistanı: Şirket, kafes yumurtası satarak eziyete destek oluyor
Kafessiz Türkiye, süpermarket zinciri Migros’un Whatsapp hattının yapay zeka asistanı olan ŞefGBT’ye şirketin kafes yumurta satışlarını sordu.
ŞefGBT’yle yaptıkları yazışmayı Instagram hesabında paylaşan Kafessiz Türkiye, “Bu görüşmeyi sizlerle paylaşmak istedik. Büyük tanıtım bütçelerimiz, her gün televizyonlarda reklam verecek kaynağımız olmasa da bizim çok büyük bir gücümüz var: Haklılık” dedi.
Kafessiz Türkiye’nin “Migros kafes yumurtası satarak, bu eziyeti desteklemiş olmuyor mu?” sorusuna ŞefGBT “Evet” yanıtı verdi. Detaylı açıklama istenmesi üzerine ŞefGBT şunları yazdı:
Migros’un kafes yumurtası satışı, tavukların küçük kafeslerde yaşadığı ve bu nedenle sınırlı hareket edebildiği bir üretim yöntemi kullanılarak elde edilen yumurtaların satılmasına destek olması anlamına gelir. Bu nedenle, Migros’un kafes yumurtası satışı, tavukların sınırlı hareket özgürlüğüne sebep olan bu üretim yöntemine destek olması anlamına gelmektedir.
ŞefGBT, Migros’un kafes yumurtası satarak tavukların acı çekmesine sebep olduğunu belirtti.
“Diğer şirketler daha etik davranıyor”
ŞefGBT, Migros’un hayvan refahı gibi konulara önem veren bir şirket olduğunu, ancak her müşterinin tercihi farklı olduğundan ihtiyaçlara yönelik tutum gösterdiğini, diğer şirketlerin kafes yumurtası tercih etmeyerek kendi politikalarına uygun davrandığını yazdı.
Bu açıklamanın üzerine sorulan “Diğer şirketler daha etik davranıyor bu konuda diyebilir miyiz?” sorusuna ise ŞefGBT, “Evet, diğer şirketler kafes yumurtası satmayarak daha etik davranıyor” yanıtı verdi.
Migros’a öneriler
ŞefGBT, Migros’un kafes yumurtası satışından nasıl vazgeçeceğine yönelik soruya verdiği yanıtta da çeşitli önerilerde bulundu.
Migros’un hayvan hakları savunucularıyla iletişime geçebileceğini belirten ŞefGBT, şirketin müşteri taleplerine önem verdiğini ve bu konuda Migros ile de iletişime geçilebileceğini önerdi.
Kafessiz Türkiye hakkında
Kafessiz Türkiye 2018 yılında üç gönüllüyle ortaya çıkan bir kampanya, 2020 yılında ise Çiftlik Hayvanları Koruma Derneği’ne dönüşüyor. Kafessiz Türkiye, Türkiye’de yetiştirilen hayvanlar arasında en kötü koşullarda yaşayan hayvanların tavuklar olduğunu, bunun nedeninin ise endüstriyel yumurtacılığa dayalı kafes sistemi olduğunu söylüyor. Çeşitli kampanyalar düzenleyerek kafes yumurtası satan firmaların taahhüt vererek kafes yumurtalarından vazgeçmeleri üzerine ilerliyor. Kafessiz sisteme geçiş yapacaklarını kamuoyuna duyuran firmalardan bazıları şöyle: Carrefour, Özsüt, Alliahotel, Değirmen Pastaneleri, PepsiCo, Kellogs.