MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
İstanbul'da bisiklet sürmek: İmkânsız mı mümkün mü? - Atölye BİA
Kent
14 Haziran 2019
Kent Video-Haber Dizisi
14 Haziran 2019

İstanbul’da bisiklet sürmek: İmkânsız mı mümkün mü?

Trafikte bisikletle ulaşım hakkını savunan ve bisiklete ilgi duyan insanların bir araya geldiği Don Kişot Bisiklet Kolektifi'nin üyesi Alper Atmaca'yla İstanbul'da bisikletli hayatı konuştuk.

Her şehirde artan trafikte bisikletle ulaşım hakkını savunan ve bisiklete ilgi duyan insanların bir araya geldiği Don Kişot Bisiklet Kolektifi’nin üyesi Alper Atmaca‘yla İstanbul’da bisikletli hayatı konuştuk.

Hemen hemen tüm şehirlerde her gün daha da artan yaya ve araç trafiğine alternatif bir çözüm üreterek işe ya da okula bisikletle gitme kararı alan insanların sayısı her geçen gün artıyor. Buna karşın şehrin planlamasında bisikletlilerin ihtiyaçlarının gözetilmemesi, bisiklet yollarının yaya yollarından çalınarak yapılması bisiklet kullananların yanında yayalara da işkence olarak dönüyor.

İstanbul'da bisiklet sürmek: İmkânsız mı mümkün mü? - Atölye BİA

İstanbul’da bisiklet yollarının az olmasından daha da büyük sıkıntılar ise; yayalar ve çoğu zaman park halindeki motorsikletler tarafından işgâl edilen bisiklet yolları, bisikletlileri adeta kara delik gibi içine çeken yanlış döşenmiş mazgallar ve her geçen gün katlanarak artan araç trafiği.

“Eşitlikçi ve paylaşımcı bir dayanışma yumağı”

Bisiklet sürmeyi özendiren, mümkün hâle getiren ve savunan etkinlikler düzenleme amacıyla yola çıkan Don Kişot Bisiklet Kolektifi, tüm bu olumsuzluklar içinde kendi deyimleriyle “her tür ayrımcılıktan ve hiyerarşiden uzak, eşitlikçi ve paylaşımcı bir dayanışma yumağı” oluşturma çabasında.

Toplu taşıma çilesi

Kolektifin aktif üyelerinden Avukat Alper Atmaca, bisiklet sürücülerinin İstanbul trafiğindeki halini “Kulaklığınızı takıp kafanızda başka şeyler düşünerek bir yerden bir yere huzur içinde gidebileceğiniz bir sürüş hali yok” diye tanımlıyor, ayrıca bisikletle toplu taşıma araçlarına binmenin zorluğuna vurgu yapıyor.

Türkiye’de bisiklet kullanımı yüzde 5

Uşak Üniversitesi Sosyal Bilgiler Eğitim Platformu’nun internet sitesinde yer alan bilgiye göre Türkiye’de bisiklet kullanımı yüzde 5 gibi düşük bir oranla ifade ediliyor ve yaklaşık olarak her yıl 1 milyon bisiklet satıldığı belirtiliyor. Türkiye’de bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için, “dünyanın en bisiklet dostu şehri” unvanını kazanan Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ın sistemi hedefleniyor.

2016 yılı itibariyle Kopenhag’da araç sayısı 252 bin 600 iken bisiklet sayısı 265 bin 700’dü.

Bisiklet Endüstrisi Derneği’nin 2017’de İstanbul’daki bin kişiyle yaptığı anket sonucuna göre ise katılımcıların yüzde 4’ü “sadece ulaşım amaçlı bisiklete biniyorum” derken, yüzde 42’si ise “sadece spor amaçlı kullanıyorum” diyor. Her iki amaçla da bisiklete binenler yüzde 54.
Katılımcılara göre bisikletin önündeki en büyük engel, yüzde 61’lik bir oranla “Bisiklet kültürünün oluşmaması.”

Bağımsız video-gazeteci. Özellikle Kadın-LGBTİ+ ve ekoloji alanında çalışmalar yapıyor. Atölye BİA 13-20 Mayıs 2019 “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi” katılımcısı.

Gazeteci. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü 2018 Mezunu. Atölye BİA 13-20 Mayıs 2019 “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi” katılımcısı. Cumhuriyet Gazetesi’nde staj yaptı. Özgür Yarın Haber sitesinde editör/muhabir olarak çalışıyor.

2016 yılında Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun olduktan sonra çeşitli medya kuruluşlarında muhabir ve editör olarak görev aldı ve eğitimlere katıldı. Şu anda Çukurova Üniversitesi’nde İletişim Çalışmaları alanında yüksek lisans yapmakta. Atölye BİA 13-20 Mayıs 2019 “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi” katılımcısı.