Diyarbakır’da Kürtçe Hak Odaklı Habercilik Atölyesi yapıldı
Diyarbakır’da Atölye BİA’nın Botan International ile birlikte düzenlediği Kürtçe Hak Odaklı Habercilik Atölyesi, bianet Kurdî editörü Aren Yıldırım kolaylaştırıcılığıyla yapıldı. Atölyede Ferid Demirel, Murat Bayram, Hatice Kamer ve Sertaç Kayar hak gazeteciliğine dair dersler verdi.
Atölyenin ilk dersinde Ferid Demirel, bianet’te ve bianet kurdî’de hak odaklı haberciliğin nasıl yapıldığını anlattı. Demirel, bianet’in hak odaklı habercilik perspektifi ile yola çıktığını ve bunu bir süredir bianet kurdî aracılığıyla Kürtçe olarak da sürdürdüğünü belirtti.
Demirel, hem haber seçiminde hem de seçilen haberlerin içeriği oluşturulurken, hak odaklı genel başlığı altında, kadın odaklı, çocuk odaklı, LGBTİ+ odaklı, hayvan hakları odaklı, çevre hakları odaklı haberciliği hayata geçirdiklerini dile getirdi.
Ferid Demirel ayrıca bu kategorilerde Kürtçe içerik üretmenin hem Kürt medyası açısından hem de Kürt dilinin gelişimi açısından önemli olduğunu belirtti.
Atölyenin ikinci dersinde ise Murat Bayram, video haberlerinin yapılışı ve öneminden bahsederek şunları söyledi:
“Tüm dünyada video-haber hala en önemli haber kaynağı olarak önümüze çıkıyor. Türkiye’de Kürtçe eğitimin yasak olması nedeniyle Kürtçe okur yazar oranı çok düşük. Bu durumda Kürtçe görsel ve işitsel medya sadece tercih edilen bir trend değil bir var olma yolu.”
“Bu habercilik bu kadar önemli iken video haberciliğin teknikleri ve uluslararası standartlar Kürtçe medyada muhakkak uygulanmalı. Bu atölyede video haberlerin “matematiğini” anlama şansımız olacak.”
Atölyenin üçüncü dersinde ise avukat Erselan Aktan gazetecilerin yasal haklarına değindi ve şunları söyledi:
“Gazetecileri engelleyen ve haklarında dava açılmasına neden olan bazı hukuki maddeler var. Savcı gazetecileri örgüt üyesi olmakla suçluyor ve bunu da ‘KCK Sözleşmesine’ dayandırıyor. Kürt ve muhalif gazetecilerin bu Sözleşmeye göre haber yaptıklarını söylüyor.”
Aktan, “Sansür Yasası henüz yeni çıktı ve nasıl bir etkisi olduğunu henüz bilmiyoruz” dedi.
Dördüncü derste ise BBC Türkçe ve Amerika’nın Sesi muhabiri Hatice Kamer, “İzlenim ve gözlem haberleri nasıl hazırlanır?” konusu hakkında konuştu.
“Bu tür haberlerde insan ve insan hikayeleri olmalı” diyen Kamer şu hususları anlattı:
“Habere gittiğinizde oranın atmosferini iyi anlamanız gerekiyor. Gözünüzü bir kamera gibi kullanmalısınız. İnsanlarla konuşun. Onların gözlerinin içine bakın. Eğer insanlar sizin samimi olduğunuzu anlarlarsa, onlar da size samimi davranır.”
Gözlem ve izlenim haberlerinin nasıl bir metotla hazırlanması ve takip edilmesi ile ilgili de bilgiler veren Kamer, “Gözlem ve izlenim gazeteciliği haber üretmeleri için gazetecilere imkan sağlıyor” dedi.
Atölyenin son dersinde ise Reuters ve Sputnik için çalışan Sertaç Kayar haberde kullanılan fotoğrafın öneminden bahsetti. Bu konuda insanın bir fikir sahibi olmasına değinen Kayar daha sonra fotoğrafların etkisinin ortaya çıkacağını söyledi.
Kayar, “İnsan çalışırken gelişim kat eder, bu işi teorize ederseniz sonuç almazsınız” dedi.
Kayar, şöyle devam etti:
“Teorik konunun içerisinde kaybolmadan önce, kendinize şunu söylemeniz gerekir ‘ben etkili bir fotoğrafı farklı bir düşünce ile nasıl ortaya çıkarırım? Sizin bunun üstünde durmanız lazım. Sizin şöyle demeniz lazım kimse gibi düşünmemeliyim, kimse gibi gibi çekmemeliyim. Ben kendi bakış açımla fotoğraf çekmeliyim. O fotoğraf kötü de olsa iyi de olsa sizindir.”