MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
Ankaralı kadınlar, danışma merkezi ve sığınak istiyor - Atölye BİA
Kadın
16 Haziran 2021
Kadın
16 Haziran 2021

Ankaralı kadınlar, danışma merkezi ve sığınak istiyor

Okuma Süresi: 4 dk
Türkiye’de 2006’da başlayan BM Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı, pek çok ilde aksamış durumda. Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi bu konudaki çalışmalarını hızlandırdı. Peki belediyenin projeleri neler?

*Fotoğraf: Kadın Dostu Kent web sitesi

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de 12 ilde uygulamaya konulan ancak aksayan Kadın Dostu Kentler projesini hızlandırdı.

Bu kapsamda Yenimahalle’de eşitlik birimi ile kadın ve aile hizmetleri müdürlüğü kurulması planlanıyor. İlçedeki muhtarlara da toplumsal cinsiyet eşitliği ve erkek şiddeti konularında temel eğitimler verilecek.

Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) gibi uluslararası örgütler tarafından desteklenen projenin amacı, kentlerde cinsiyetten kaynaklı eşitsizlikleri gidermek ve kenti kadınlar için daha güvenli hale getirmekti.

“Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı, Türkiye’de Adıyaman, Antalya, Bursa, Gaziantep, Malatya, Mardin, Samsun, İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon illerinde uygulandı. Proje, pek çok ilde aksamış durumda.

Ankara’da projeye dair neler yapıldığını, Yenimahalle Belediyesi Uluslararası İlişkiler Ofisi ve Kadın Dostu Kent Programı Proje Koordinatörü Merve Demircan ile konuştuk.

Kadın Dostu Kentler Projesi nasıl ortaya çıktı? Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) bu projenin neresinde yer aldı?

Kadın Dostu Kentler programı hâlihazırda 1. ve 2. fazı olarak farklı belediyelerde uygulanmış bir projeydi. Ankara’daki kadın hareketinin güçlü olması, pek çok kadın STK’sının burada olması ve bu STK’ların belediyelerle işbirliği yapması projeyi Ankara’da uygulanmasını hızlandırdı. Bir yol haritası çıkardık. Türkiye Belediyeler Birliği’nin kapısını çaldık ve yapmak istediğimiz çalışmaları anlattık.

Belediyeler birliğinden aldığımız güçle de BM Nüfus Fonu UNFPA’ye gittik. Bu destekleri alıp eylem planlarımızı hazırlardık. Planlarımızı kurum, kuruluş, STK’larla paylaşarak ve paydaşlarımızdan geri dönüşler alarak revize ettik. Eylem planlarımızı tamamladık, 2021’de yeni dönem eylem planlarımızı meclisten geçirdik ve şu an 2021-2024 dönemine ait eylem planlarımızı yürütüyoruz.

Kadınların katılımını destekleyen kentler

Kadın Dostu Kentler denildiğinde ne anlamak gerekiyor?

Kadınların; sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere, istihdam olanaklarına, kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere, şiddete maruz kaldıkları takdirde haklarını güvence altına alacak mekanizmalara erişimini ve karar alma süreçlerine katılımını sağlayarak kentsel yaşamın tüm alanlarında eşit bir biçimde yer almasını destekleyen kentleri anlamamız gerekiyor.

Bu proje kapsamında Ankara’da ne gibi düzenlemeler yapıldı?

Ankara’da Çankaya Belediyesi, Yenimahalle Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi bu program içerisinde yerel eşitlik eylem planlarını uyguluyor. Yenimahalle Belediyesi olarak toplumsal cinsiyet eşitliği ve şiddet konularında personellere ve birim yöneticilerine eğitimler verdik. Kadınların haklarını neredeyse hiç bilmediğini fark ettik.

Özellikle şiddetten sağ çıkmış kadınlar özelinde Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) ve Hacettepe Üniversitesi iş birliği ile meslek edindirme kursları açtık. 50 kadın eğitim aldı, işbaşı stajını yaptı.

Yine bu bölgeye içinde bir sosyal hizmet uzmanı ve psikoloğun görev aldığı bir kadın danışma merkezi kuruldu. Dört ayrı bölgede kadının iş hayatına katılımını artırabilmek adına gündüz bakımevleri, bazı sosyal tesislerimize bebek bakım odaları açtık. Şu anda Yenimahalle’de toplamda 10 kreşimiz bulunuyor.

“Pandemi ev içi şiddeti artırdı”

Pandemi, süreci nasıl etkiledi? Bu dönemde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar var mı?

Yenimahalle ilçesi salgını ne yazık ki ağır atlattı. O sebeple bu dönemde vatandaşlara ve işyerlerine gıda kolisi, sıcak yemek, sağlık ve hijyen malzemesi teminini önceledik. Kolilerinin içine şiddet ve şiddet riski doğması halinde yapılacaklara ilişkin bilinçlendirme broşürleri yerleştirdik. Bilindiği üzere pandemi ev içi kadına yönelik şiddeti tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artırdı. Bu süreçte kadın danışma merkezimiz aktif çalışmalar yürüttü.

Kadınların güçlendirilmesi boyutunda bu projenin etkili olduğunu düşünüyor musunuz?

İki alanın çok önemli olduğunu düşünüyorum: Eğitim ve ekonomik güçlenme. Yerel eşitlik eylem planında hak arama, hak talep etme gibi konularda kadınların güçlenmesine yönelik hedeflerin bir kısmını gerçekleştirildiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. Eğitim ile birlikte ekonomik güçlenme de geliyor, en azından biz bunu Yenimahalle’de bu şekilde deneyimledik. YENİMEK kurslarında açtığımız meslek edindirme kursları, okuma yazma kursları gibi yerler kadınların güçlenmesi konusunda bir başlangıç oldu.

Kadınlar için ücretsiz alanlar

Yenimahalle Belediyesi önümüzdeki süreçte neler planlıyor?

En büyük eksiklerimizden biri olan eşitlik birimi ve kadın ve aile hizmetleri müdürlüğü kurulması planlanıyor. Öncelikle tüm muhtarlarımıza toplumsal cinsiyet eşitliği ve şiddet konularında temel eğitimler tasarladık. Bu eğitimleri ağustos ayında başlatacağız.

Yine kadınların yönetişim kavramıyla tanışıp, belediye meclisine aktif katılımlarını sağlamak adına sivil katılım konusunda eğitimler düzenliyoruz. Bu eğitimlerin sonunda mahalle temsilcisi seçilecek olan kadınları muhtarlar ve belediye üst yönetimi ile bir araya getirip o mahalle özelindeki ihtiyaçlar bağlamında hizmet politikaları geliştireceğiz.

Belediyemizin sosyal yardımlarından biri olan YeniKart’ı ailedeki kadınlara teslim ediyoruz. Pazar yerlerimizden ürünlerini satmak isteyen kadınlar için ücretsiz alanlar oluşturacağız.

Ankaralı kadınların belediyeden ne tür talepleri oluyor?

En büyük talep kadın danışma merkezi ve sığınak. Bu iki birimimiz de son derece aktif olarak işliyor. Bunun yanı sıra hobi kurslarından ziyade meslek edinebilecekleri branş talepleri dikkate alındı ve gelir getirici branşlar hayata geçti.

Bir diğer talep ise okuma yazma kurslarına ilişkindi. Şu ana kadar 2000’in üzerinde kadın bu kurslarda okuma-yazma öğrendiler.

Ankaralı kadınlar nerelere başvurabilir?

Şiddet riskli doğduğu anda kadınlar karakola gidip sığınak hizmeti almak istediğini belirtebilir.

6284 sayılı kanun gereği, görevli memur tarafından beyan esas alınmak zorunda ve herhangi bir darp raporu veya delil talep etme hakkı söz konusu değildir.

Ankara’da dört belediyenin kadın danışma merkezleri mevcut. Şiddet riski ortaya çıktığı andan itibaren kadınlar aşağıda telefon numarası yer alan tüm kuruluşlara başvuru yapabilir:

Polis: 155 (24 saat açık)

Jandarma: 156 (24 saat açık)

Ankara Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi: 348 36 86 (24 saat açık)

ALO 183 (24 saat açık)

Keçiören Belediyesi Kadın Danışma Merkezi: 359 3322 /314 3508 / 360 4880

Çankaya Belediyesi Kadın Danışma Merkezi: 458 89 00/1154

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kadın Danışma Merkezi: 507 37 60

Yenimahalle Belediyesi Kadın Danışma Merkezi: 332 08 71

Ankara Barosu Gelincik Hattı: 444 43 06

Sığınak sayısı sadece 145

CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker, 2020’de Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) kadın sığınakların toplam kapasitesini sordu.

Türkiye’de sığınakların toplam kapasitesinin yalnızca 3 bin 482 olduğunu belirten CİMER yanıtına göre;

  • Büyükşehir Belediyelerine bağlı dokuz kadın konukevi, il/ilçe belediyelerine bağlı 23 kadın konukevi olmak üzere toplam 32 kadın konukevinde 703 kapasiteyle hizmet veriliyor.
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı 81 ilde 110 kadın konukevi 2 bin 717 kapasiteyle hizmet veriyor.
  • Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne bağlı 2 kadın konukevi 42 kapasite ile hizmet veriyor.
  • Sivil toplum kuruluşuna bağlı 1 kadın konukevi 20 kapasite olmak üzere, ülke genelinde 145 kadın konukevi 3 bin 482 kapasite ile hizmet veriyor.

Kadın Dostu Kentler web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Ankara Üniversitesi Tarih bölümü mezunu. Aynı alanda yüksek lisans yapıyor. Uçan Süpürge’nin Uçan Bülten’inde içerik hazırlıyor. Atölye BİA 7-15 Haziran 2021 “Haber Atölyesi” katılımcısı.