Altı yıl rötar yapan tren, seçim öncesi gelir mi?
Yenileme çalışmaları gerekçesiyle 2013’te kapatılan ve yıllardır açılacağı duyurulan ama açılmayan Halkalı-Gebze banliyö tren hattı için yeni bir tarih daha verildi: 10 Mart.
AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, katıldığı bir televizyon programında, “Bakanlık karar verecek ama benim edindiğim bilgiye göre mart ayının 10’undan itibaren hat yolculu seferlere başlayacak hale gelecek” dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise Mayıs 2018’de yaptığı açıklamada hattın yıl sonunda açılacağını duyurmuştu. Ancak hat açılamadı.
Anadolu hattının kapanması trafik sıkıntısı yarattı
Haziran 2013’te hattın kapanmasıyla birlikte 27 duraklı Haydarpaşa-Gebze banliyö tren seferlerinin durması Anadolu Yakası’nda ulaşımda büyük sıkıntıya neden oldu, insan sirkülasyonun azalması da esnafı zora soktu. Hattın 10 Mart’ta açılacağı haberi, altı yıldır hattın açılmasını bekleyen İstanbulluların bir kısmını sevindirdi, bir kısmı ise habere temkinli yaklaşıyor.
“Alt geçitler kapandı, sahile inmek zorlaştı”
10 senedir günlerinin yarısını Maltepe’de geçirdiğini söyleyen Ahmet Tulgar, “Trenli Maltepe ile trensiz Maltepe’yi karşılaştırabilirim” diyor ve şunları anlatıyor; “Tren, Maltepe’de ulaşımı epey rahatlamasının yanı sıra ilçenin sosyolojisini de etkiliyordu. Özellikle de üst gelir grubunun yaşadığı sahilin kullanımını ilçenin büyük bir bölümüne, özellikle E5 üstü mahallerin sakinlerine açıyordu. Alt geçitler kapanıp sahile inmek için rampalı Drama köprüsünü kullanmak zorunda kalınca, yaşlılar sahile daha az iner oldu. Çocuklar ise okula yine trafik açısından riskli bu köprüden gitmek zorunda kalıyor. Yaşlı nüfusun yoğun olduğu sahil kısmında yaşayan yaşlılar da minibüs yolu ve bu yola inen sokaklardaki çarşıyı kullanamaz oldu.”
“İstasyon çevresindeki dükkanlar kapandı!”
“İstasyon çevresindeki esnaf ise senelerdir kan ağlıyor. Çok kişi istasyon çevresinde ve istasyona inen yollardaki dükkanını kapattı. Uzun süren inşaatın semte estetik ve psikolojik etkileri de ayrıca irdelenmeli. Üzerine pek konuşulmasa da bu konuların önemli olduğunu düşünüyorum.”
“Seçime yakın açılması hizmet değil”
Kamil İlhan (26) Maltepe Üniversitesi’nde Mimarlık Bölümü son sınıf öğrencisi. İlhan, inşaatın uzamasının hem trafik açısından hem de o hat yakınında oturanlar için büyük sorun olduğunu söylüyor.
İlhan da Maltepe’de sahil tarafına doğru geçişin sıkıntılı olduğunu söylüyor:
“Öncesinde ulaşım kolayken şimdi insanlar bir yere gitmek istediğinde zor anlar yaşıyor. Belki de çoğu insan trafiğin yoğun olmasından dolayı gitmek istediği yere gidemiyor. Bence hattın seçime yakın bir zamanda açılması düşünülüyor. Bunun da bir hizmet değil bir seçim politikası olduğunu düşünüyorum.”
Maltepe’de dokuz yıldır ayakkabı satan Doğan’ın görüşleri ise, “Yılbaşına iki ay kala çalışmalar hızlanmıştı. Ancak yılbaşından sonra yine yavaşladı. Her seferinde açılış tarihi veriliyor ama o tarih geldiğinde hep erteleniyor. Bu bitmeyen çalışmadan dolayı işim durdu. İki dükkanım vardı birini kapatmak zorunda kaldım. Son günlerdeki çalışmaların hızlanmasının nedeni Maltepe’deki insanların gönlünü almak” şeklinde konuştu.
“Halk kötü durumda”
Maltepe’de 25 yıldır kestane satan Ferhat Özacar (25) eskiden istediği zaman trene binip kısa sürede Haydarpaşa’ya gittiğini anlatırken, hat kapandıktan sonra yaşadığı sıkıntıları ifade etti.
“Hat kapandıktan sonra dolmuşla bir yerlere gitmek çok zor. Eskiden işe trenle giderdim ama şimdi kendi aracımla gidiyorum. Çok yakıt harcıyorum. Bana ayrı bir masraf oldu. Şu an esnaf çok kötü durumda. Hat açılsa tüm esnaf ekmek yiyecek. Tren hattı kapandığı için buraya artık başka semtlerden çok insan gelmiyor. Sadece Maltepe halkı kaldı. Bu da esnafı olumsuz etkiliyor.”
“Kızıma gitmek için tren kullanıyordum”
Adını vermek istemeyen ve 65 yaşında olduğunu söyleyen bir kadın, “Kızım Avrupa yakasında yaşıyor. Kızımı görmek için genellikle tren kullanıyordum. Ama uzun süreden beri tren yok. Karşıya gitmek beni zorluyor. Daha az gidiyorum” şeklinde sıkıntısı dile getirdi.
Marmaray Halkalı-Gebze Hattı hakkında
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin metro.istanbul web sitesindeki bilgilere göre Obrascon Huarte Lain SA – Dimetronic SA Joint Venture adlı iki şirketin ihalesini aldığı proje 3 Kasım 2011’de başladı. Projenin toplam maliyeti 1 Milyar 42 milyon euro.
Avrupa yakasında Halkalı’dan başlayıp Asya yakasında Gebze’de sonlanacak banliyo tren hattında 39 istasyon olacak. Tren hattı Kazlıçeşme – Ayrılıkçeşmesi arasında Marmaray’ı kullanacak. Hat uzunluğu 76,6 km. Bu mesafanin 110 dakikada aşılması planlanıyor. Yolcu taşıma planı ise her seferde 3 bin, bir günde ise toplam 1 milyon yolcu.