MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
YÖK'ün Galatasaray Üniversitesi'nde "Türkçe" inadı - Atölye BİA
Eğitim
29 Haziran 2021
Eğitim
29 Haziran 2021

YÖK’ün Galatasaray Üniversitesi’nde “Türkçe” inadı

Okuma Süresi: 2 dk
Galatasaray Üniversitesi’ndeki Fransız akademisyenlerin oturma ve çalışma izinlerinin yenilenmesi için getirilen Türkçe B2 dil yeterliliğiyle ilgili Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği ile yapılan görüşmeler sonuç vermedi.

Galatasaray Üniversitesi’ndeki (GSÜ) Fransız akademisyenlere oturma ve çalışma izni alabilmek için getirilen Türkçe B2 dil yeterliliği alma zorunluluğuyla ilgili olarak Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi ile bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmenin sonuçlarıyla ilgili GSÜ’den bir akademisyen Atölye BİA’ya bilgi verdi.

Sorun yaşamamak için adının haberde kullanılmasını istemeyen Fransız akademisyen, “Fransız akademisyenler Fransa’nın Ankara Büyükelçisi ile görüştü fakat durumda bir değişiklik olmadı. Çalışma ve oturma izni alabilmek için Fransız akademisyenler üç kurum tarafından verilen Türkçe Yeterlilik Sınavı’na girmek zorunda. Bu kurumlar Yunus Emre Enstitüsü, İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi, Ankara Üniversitesi Türkçe Öğretim Merkezi (TÖMER)” diye konuştu.

“Eğitimin özgünlüğü ortadan kalkacak”

Türkçe yeterlilik kriterinin öncelik hale gelmesinin, Fransız adayların sayısını sınırlayacağını ve GSÜ’de Fransız eğitimcileri işe almayı gidererek zorlaştıracağını belirten akademisyen, şunları söyledi:

“Ayrıca yeni öğretmenler niteliklerine ve pedagojik deneyimlerine göre değil, Türkçe dil becerilerine göre işe alınacak. Bu da GSÜ’deki eğitimin özgünlüğünü giderek ortadan kaldıracak.

“GSÜ’deki Fransız eğitimciler B2 şartının kaldırılmasını istiyor. GSÜ Fransızca konuşulan bir üniversite… O zaman neden Türkçe B2 seviyesi almamız gerekiyor? Bu durum devam edecekse en azından Fransız akademisyenlere sınava hazırlanabilmek ve başarılı olabilmek için yeterince zaman ve kaynak verilmeli.”

Ne olmuştu?

Fransa’da çalışan yabancı imam ve öğretmenler için en az “B2” seviyesinde Fransızca dil bilme şartı getirmesinin ardından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Türkiye’deki Fransalı akademisyenler için bu yönde bir karar almış ve Aralık 2020’den itibaren B2 seviyesinde Türkçe bildiğini belgelemeyen Fransalı akademisyenlerin oturma ve çalışma izinleri yenilenmemeye başlanmıştı. Daha sonrasında Fransız yetkililer YÖK ile görüşmüş, 2021 Mart’ında Türkçe B2 yeterlilik alınmasa bile Fransız akademisyenlerin çalışma ve oturma izinleri yenilenmişti fakat bu istisna 2021-2022 eğitim yılı için tanınmayacak. Bu durumda, Türkçe B2 yeterlilik belgesi alamayan akademisyenler için iki seçenek ortaya çıkıyor: Ya hala B2 Türkçe zorunluluğu olmayan liselere başvuru yapmak ya da oturma izinleri yenilenmeyeceğinden ülkeyi terk etmek. Şimdi akademisyenler, girdikleri seviye tespit sınavının sonuçlarını bekliyor.

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi. fikritakip için içerik üretiyor ve RFI Romania için Türkiye gündeminden haber çevirileri yapıyor. Atölye BİA 7-15 Haziran 2021 “Haber Atölyesi” katılımcısı