MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
“Yedikule direnmeyi sever, devrimci mahalledir” - Atölye BİA
1 Kasım 2018

“Yedikule direnmeyi sever, devrimci mahalledir”

Okuma Süresi: 3 dk
2013'te İBB Yedikule Bostanları'nı "Kentsel Tarım Parkı" yapacağını duyurdu. Aynı yıl bostanın hemen yanına Yedikule Konakları yapıldı. Fatih Belediye Başkanı'nın oturduğu konakların yanına otopark yapılmak isteniyor.

Tarihi Yedikule Bostanları yıllardır yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya. İstanbul Büyükşehir Belediyesi proje alanı olan Yedikule Bostanları’ndan İsmail Paşa Bahçesi’nin bir bölümüne Fatih Belediyesi tarafından açık otopark yapılacağı gerekçesiyle 4 Ekim 2018 günü asfalt döküldü.

Yedikule Semt Konseyi Üyesi ve aynı zamanda Yedikule halkından olan Levent Şahin, “Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver otopark yapılmak istenen yerin hemen dibinde olan konaklarda ikamet ediyor. Yedikule için, pazar araçları için otopark yapıyorum diyor oysa ki kendisi için yapıyor” ifadelerini kullandı.

Yaşanan otopark müdahalesinde, bu alanın hem bostan yönüyle hem de kamusal alan olarak park olmasıyla ilgilenen yurttaşların tepkisiyle karşılaşıldı. Mahalle halkı bostanlık alanın Vakıf mülkü olduğunu, şimdi nasıl olmuşsa İBB ukdesine geçtiğini, Fatih Belediyesi’nin ise “geçici” mazeretiyle hukuka aykırı biçimde otopark yaptığını öne sürdü.

“Yedikule direnmeyi sever, devrimci mahalledir” - Atölye BİA

Bu iddiaları sormak için aradığımız Fatih Belediyesi ise Yedikule Bostanları ile ilgili projeyle alakaları olmadığını savundu.

Ancak 4 Ekim’de yaşandığı üzere belediye araçları SİT alanına girdi. Yedikule halkı da asfalt dökülen alana araçların girmemesi için ağaç dikti.

Levent Şahin ile bostanı korumak için mahalle halkının diktiği fidanların önünde konuştuk.

‘’Yedikule direnmeyi sever, direniş kültürüyle büyümüştür. Devrimci bir mahalledir’’ diyen Yedikule Semt Konseyi Üyesi ve aynı zamanda Yedikule halkından olan Levent Şahin yaşananları şöyle anlatıyor:

“Son direnişçiler bizler kaldık”

“2013 yılında bir gün ansızın geldiler, dozerlerle bir anda ekili araziye girdiler. Ellerinde hiçbir yasal dayanak yokken talan ettiler ve inşaat molozları dökmeye başladılar. Yani tekrar mahkemeyi kaybederlerse de yapılacak bir şey olmasın diye verimli toprağı dümdüz ettiler. Sonuçta orası Kültür Kurulu kararıyla koruma altında. O dönemde baya bir direniş oldu ama yine de hükümet onların elinde olduğu için yaptılar yapacaklarını. İlk olarak Büyükşehir Meclisinden geçen karar, konut ve parktı. Daha sonra bu karar park, dinlenme alanları, spor yani sosyal tesis olarak değiştirildi. Şimdi ise tekrar konut eklemeye çalışıyorlar. Yedikule direnmeyi sever, direniş kültürüyle büyümüştür. Devrimci bir mahalledir ancak son otuz yıldır çok fazla göç aldı ve son direnişçiler bizler kaldık.”

“Halk otopark değil, park istiyor”

“Tarihi surların hepsi SİT alanı ama bunlara tarih hiç geliyor. 70 bin karelik park projesi kapsamında başladı bu süreç. Bu proje hala söz konusu ancak şu anda maddi durumları yok. Sözde durumları ne zaman düzelirlerse yapacaklarını iddia ediyorlar. Tabi yeni bir yasayla değiştirip yine konut eklemezlerse yapacaklar.

“Halk park yapılmasını istiyor, bizler geçtiğimiz günlerde yaşanan otopark krizinde tek tek orada bulunan evlere gittik konuştuk. Otopark istiyor musunuz diye sorduk. İnsanlar bizlere verdikleri sözü tutsunlar park yapsınlar diyor. Bunu AKP’lisi de CHP’lisi de söyledi.”

“Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver, otoparkı kendisi için yapıyor”

“Yedikule direnmeyi sever, devrimci mahalledir” - Atölye BİA

Fatih Belediye Başkanının oturduğu 2013’te yapılan konaklar ve bostanın otopark için moloz dökülen bölümü

“Yaklaşık 2 hafta önce gece yarısı kepçelerle girdiler gene İsmail Paşa Bostanı’na. Yedikule halkına otopark yapacağız diye. Fatih Belediye Meclisinde o alanın Otopark yapılacağına dair bir karar alınmamış.

“Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver otopark yapılmak istenen yerin hemen dibinde olan konaklarda ikamet ediyor. Ve o konaklarda her iki aracı olandan biri dışarı çıkarılıyor. Her gün konakların içinde park kavgası yaşanıyor. Alt yapısı yapılmadan inşa edildi. Şimdi de otopark sorunu yaşıyorlar. Yedikule için, pazar araçları için otopark yapıyorum diyor oysaki kendisi için yapıyor.

Ne olmuştu?

Tarihi Kara Surları, UNESCO Dünya Mirası Alanı ve Kentsel – Tarihi SİT alanı. Dolayısıyla Kara Surları’nın içinde yer alan bu bostanlarda SİT alanı içerisinde yer alıyor.

2013 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye’si, surların iç tarafında kalan Osmanlı belgelerinde Tarihi İsmail Paşa Bahçesi olarak geçen bostanları da kapsayan kentsel tarım alanına ‘’Kentsel Tarım Parkı’’ yapacağını duyurdu. İsmail Paşa Bostanı moloza gömüldü.

“Kentsel Tarım Parkı” projesi ile ilgili tartışmalar devam ederken yaklaşık 2 hafta önce otopark müdahalesi yaşandı. Kara Surlarının içinde kalan ve 2013 yılında inşa edilen Yedikule Konakları diye anılan yapıların arasında kalan İsmail Paşa Bahçesi’nin konaklara yakın olan kısmına Fatih Belediyesi tarafından otopark yapılmak istendi.

Fatih Belediyesi’nin Belediye Meclisi’nde yapmış olduğu açıklamaya göre, semt pazarının araç sıkıntısını ve trafik sorununu gerekçe göstererek ‘’Kentsel Tarım Parkı’’ projesi uygulanana kadar geçici olarak böyle bir karar aldığı belirtildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi dahil olmak üzere hiçbir kurulun haberinin olmadığı denetimlerin yapılmadığı ve izinlerin alınmadığı aktarılmıştı. Bu alanın hem bostan yönüyle hem de kamusal alan olarak park olmasıyla ilgilenen yurttaşların tepkisiyle karşılaşılmış, halk ve aktivistler yaklaşık 1 hafta bu alanda mücadele etmişti. Otopark yapılmak istenen alana asfalt dökülmüş ancak otopark yapımı gösterilen tepki nedeniyle durdurulmuştu.

Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencisi. Cumhuriyet Gazetesi’nde staj yaptı. Hrant Dink Vakfı’nda “Medyada Nefret Söylemi” projesi kapsamında gönüllü olarak çalıştı. SiyasiHaber adlı İnternet Gazetesi’nde 4 yıldır editörlük ve muhabirlik yapıyor. Atölye BİA 15-23 Ekim 2018 “Gazeteciler İçin Haber Atölyesi” ve 10-12 Mayıs 2019 “Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi” katılımcısı.