MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
Tek piyanoda altı el - Atölye BİA
Çocuk
9 Ağustos 2021
Çocuk
9 Ağustos 2021

Tek piyanoda altı el

Okuma Süresi: 3 dk
Antep'te çocuklara müzik sevgisi aşılayan Renata Çavdar, tek piyanoda üç çocuğun altı elle sergilediği performansa da öncülük ediyor.

Piyano eğitmeni Renata Çavdar, 9 yıldır Antep’te çocuklara müzik sevgisi aşılıyor. Çavdar’ın Antepli çocuklarla yolculuğu ise yaklaşık 10 yıl önce, Ukrayna’dan Antep’e gelmesiyle başlıyor.

Çavdar, son aylarda ise oldukça zorlu bir eğitimle adından söz ettiriyor. Çavdar, tek piyanoda üç çocuğun altı elle sergilediği performansa öncülük ediyor.

“Müzik sevgisini aşılamada Antep yetersiz”

Antep’te her gününü öğrencilerine dersler vererek geçirdiğini anlatan Çavdar, çocukları en iyi şekilde eğitmeye çalıştığını, piyano çalmayı çocukların hayatlarının bir parçası haline getirmek için elinden gelenini yaptığını belirtiyor.

Çocuklara piyano kültürünü, sanatını, piyanonun başında oturma şeklini ve hatta bir sanatçının giyim şeklini öğretmeye çalıştığını söyleyen Çavdar, “Özellikle her dönemin tarzlarını öğrensinler diye barok, klasik, romantik dönemlerinden modern döneme kadar olan caz, klasik, romantik, modern ve Türk müzik tarzlarını gösteriyorum. Amacım çocukların sanat hayatıyla iç içe olmaları” diyor.

Ancak Çavdar, Antep’in çocuklara profesyonel bir müzik sevgisinin aşılanması için yetersiz kaldığı eleştirisini de yapıyor:

“Ukrayna’da çocuklar birinci ve ikinci sınıftan itibaren piyano ve keman derslerini almaya başlıyor. Antep’te bir konservatuar veya müzik okulu olmadığı için sadece özel dersler vererek öğrenci yetiştiriyorum.”

Üç müzisyen için de önemli bir eşik

Tek piyanonun başında altı elin sergilediği performans ise hem Çavdar hem de üç genç müzisyen için oldukça önemli bir eşik.

Tek piyanoda altı el - Atölye BİA

*Meriç Demircioğlu (9), Hamit Erdem Özpolat (9) ve Beren Zehra Güllü (11)’nün performansları Almanya, Gürcistan, Amerika, İspanya, Rusya, Macaristan ve Ukrayna gibi dünyanın farklı yerlerinde dikkat çekti. Sadece iki yıllık bir eğitim alan çocukların, kısa süre içinde bu performansı sergilemeleri, dünya basınında da takip edildi.

Eseri bulan ve çocukların bu eseri çalmalarına vesile olan Çavdar, konu ile ilgili şunları söylüyor:

“Bir akşam çok sevdiğim Ukraynalı K. Jenkins- P. Zakharov’u dinliyordum. Çocuklar için çok güzel doğaçlama müzikler üretiyor. Ben de öğrencilerim için yeni müzikler bakıyordum. Onun sayfasında gezerken Mysterium Campanorum ‘Palladoi’ adlı eseriyle karşılaştım. Otuz saniye dinledikten sonra hemen karar verdim ve ‘Bu müziği çocuklar için istiyorum’ dedim.

“Üç kişinin tek piyanoda çalması çok zor. Çünkü üçünün de birbirlerini dinlemesi gerekir. Çünkü üçü de farklı işler yapıyor ve bu üç farklı işi bir araya getirdikten sonra ortaya mükemmel bir iş çıkıyor.”

Bu çalışma Çavdar için de oldukça farklı bir süreç olmuş:

“Her zaman farklı ve yeni şeyler yapmayı düşünüyordum. Her ne kadar öncesinde düetler yapmış olsak da altı elle piyano çalmayı hiç denememiştim. Aslında başta çok korktum çünkü çocuklar çok genç olduğu için kafamda soru işaretleri vardı. İlk başlarda zorlansak da zamanla birlikte çalmaya başlayarak bunun üstesinden geldik.

“Her ne kadar teknik olarak erken öğrenmiş olsalar da birlikte çalmayı uzun vadede öğrendiler. Bu süreçte çocukların aileleri hem provalarda hem de evde büyük destekte bulundular. Sonuç olarak bu eseri çalan çocuklar, kendilerine olan güvenleri arttı ve müzik anlamında umut vadettiler.”

“Antep’te yetenekli çok çocuk var”

Antep’te çok yetenekli ve “absolut” kulağa sahip olan çok çocuğun olduğunu ifade eden Çavdar, bu özel çocukların her notayı duyabildiğini söylüyor.

Bu kulağa sahip olan çocukların müzisyen olamadığı için de çok üzüldüğünü, genellikle ailelerin çocuklarından daha garantici veya kısa sürede ekonomik getirisi olan meslekleri tercih etmelerini istediklerini belirtiyor.

Ayrıca her çocuğun yarışmalara katılamadığını söyleyen Çavdar nedenini ise şöyle açıklıyor:

“Çünkü orada belirli kriterler ve programlar var. Bunun için katılabilecek çocuklar için önceden hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ayrıca çocukların dünya genelinde yarışmalara katılmaları için belli bir eğitim sürecinden geçip belge almaları gerekiyor. Ben bunun için uğraşıyorum. Antep’teki yetenekleri ortaya çıkarmak için elimden geleni yapıyorum.”

Gaziantep Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunu. Gaziantep Üniversitesi’nde İletişim ve Toplumsal Dönüşüm alanında yüksek lisans yapıyor. Atölye BİA 11-18 Şubat 2019 “Temel Gazetecilik Atölyesi” katılımcısı.