MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
Taksicilere cinsiyet eşitliği eğitimi: Şiddeti Frenliyoruz - Atölye BİA
16 Haziran 2021

Taksicilere cinsiyet eşitliği eğitimi: Şiddeti Frenliyoruz

Okuma Süresi: 3 dk
Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği’nin "Şiddeti Frenliyoruz" projesiyle taksi şoförlerine kadına yönelik erkek şiddetinin önlenmesi için toplumsal cinsiyet eşitliği ve İstanbul Sözleşmesi gibi konularda eğitimler veriliyor.

Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, kadına yönelik erkek şiddetine karşı taksicilerde farkındalık yaratmak için “Şiddeti Frenliyoruz” adlı bir proje başlattı.

Proje kapsamında başta Bursa olmak üzere, Van, Trabzon, Mersin ve Edirne’de taksi şoförlerine şiddete uğrayan kadınlarla karşılaştıklarında ne yapmaları gerektiğiyle ilgili çeşitli eğitimler veriliyor.

Bu eğitimleri, alanında uzman, dernek üye ve yöneticilerinin yanı sıra avukat, sosyolog, sosyal çalışmacı, psikolog ve aktivistler veriyor.

Şoförlere ayrıca Türkçe, İngilizce, Kürtçe ve Arapça kitapçıklar dağıtılıyor. Eğitim alan şoförler, araçlarının güvenli olduğunu göstermek için araçlara etiketler yapıştırıyor ve her durağa “manifesto” asılıyor.

Bursa’nın farklı ilçelerinde çalışan taksi şoförleri ve Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği kurucusu Dilek Üzümcüler, Atölye BİA’ya projeyi anlattı.

“Ne yapacağımızı bilmiyorduk”

Taksici Mehmet Şeker, eğitimden önce şiddete uğrayan bir kadınla karşılaştıklarında ne yapacaklarını ve nereye başvuracaklarını bilmediklerini söyleyip “Bu projeye başlamadan önce Kadir Şeker olayı gündemdeydi. Biz de kendi aramızda böyle bir olay karşısında ne yapacağımızı tartıştık. Daha sonra aldığımız eğitimler sayesinde bu konularda bir farkındalık kazandık” dedi.

Mudanya Şoförler Odası’nın 22 yıllık başkanı Hikmet İlhan ise, “Eğitimden sonra Mudanya’da arkadaşlarımız yaşanan iki şiddet olayını anında bildirdiler. Bu da eğitimin ne kadar önemli olduğunu gösterdi” diye konuştu.

Türkiye’de de kadına yönelik erkek şiddetinin günden güne arttığını hatırlatan İlhan, şöyle devam etti: “Biz de bunun önüne geçmek için bu projede yer aldık. Sadece eğitimle sınırlı kalınmadı. Aynı zamanda çeşitli noktalarda uygulama toplantıları yapıldı. Projeyle taksiciler sürekli istişare halindeler.”

Taksiciler sordu: Ne yapmalıyız?

Böyle bir projenin dünyada ilk kez uygulandığı söyleyen Dilek Üzümcüler de kadınların hikayelerinden yola çıktıklarını belirtip şöyle konuştu:

“Bir sabah taksiye bindiğimde şoförlerden biri gece çok ciddi bir olay yaşadıklarını ve bir kadının yalın ayak gecelikle taksiye bindiğini anlattı. Kadın kolundaki bileziği çıkarıp taksiciden kendisini terminale götürüp ona bir bilet almasını istemiş.

“Taksici de eşinin yanına, eve götürüp kıyafet verip öyle terminale götürmüş. Bileziği de almamış, biletini alıp göndermiş. Sonra kadının eşi gelmiş ancak bilgi vermemişler.

“O taksici bana ‘Biz nereye götüreceğimizi, ne yapacağımızı bilmiyoruz, kadınlar karakoldan çekinebiliyor, ne yapmalıyız, bunu bize anlatın’ dedi. Biz de uzun zamandır taksi şoförleriyle bir araya gelmeyi istiyorduk. Mart 2020’de Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası ile bir protokol imzalayıp eğitimlere başladık.”

50 durakta 1900 şoföre eğitim

Protokol kapsamında taksi şoförleri ayrımcılık, toplumsal cinsiyet, kadına yönelik şiddet, İstanbul Sözleşmesi, hukuki kurallar gibi konularda bilgilendiriliyor.

Bursa’da üç durakta 50 kişiyle başlayan projeyle, 50 durakta 1900’e yakın şoföre ulaştı. Zamanla Bursa sınırlarını aşan proje, feminst örgütlerden gelen talepler üzerine Van, Trabzon, Mersin ve Edirne’de de uygulanıyor.

Kadın örgütlerinden destek

Çalışmaya başka illerdeki kadın örgütlerinden de destek geldiğini söyleyen Üzümcüler, şöyle devam etti:

“Kendi illerinde de uygulamayı talep edenler oldu. Edirne’de Edirne Kadın Dayanışma Derneği, Mersin’de Mimoza Kadın Derneği, Trabzon’da Trabzon Kadın Yaşam Derneği, Van’da Star Kadın Derneği ile iletişim halindeyiz.

Taksicilere cinsiyet eşitliği eğitimi: Şiddeti Frenliyoruz - Atölye BİA

“Bu dernekler de kendi şehirlerindeki şoförler odasıyla bizim hazırladığımız protokolü imzaladı. Sayıyı sekiz ile çıkartmak istiyoruz. Koronavirüs salgını bittiğinde diğer illerdeki arkadaşlarla görüşeceğiz.”

7/24 şiddet hattı 

Bursa’da 2012’de kurulan Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği; Kadın Koalisyonu, Avrupa Kadın Yönetim Kurulu, Bursa Şiddet İzleme ve Önleme Grubu gibi oluşumlara üye.

Dernek, Bursa Kadın Platformu gibi birçok kuruluşla bir arada hareket ediyor.

100’e yakın gönüllü, 18-20 civarında gönüllü avukat ve 10 kişilik psikolog grubuyla çalışan derneğin 7/24 şiddet hattı (0531 033 88 44) da bulunuyor.

Türkiye’nin her yerinden ve yurtdışından telefon aldıklarını söyleyen Dilek Üzümcü, şöyle diyor:

“7/24 hattı olan sayılı dernekten biriyiz ve bu konuda destek istiyoruz. 7/24 çok zor çalışma temposu demek, bir finansörümüz yok.

“Bunu kendi bütçemizden ayarlıyoruz. Bazen arayan kadının hattında bakiye olmuyor, çaldırıp kapatıyor, biz dönüyoruz.

“Kadın şiddet görmüş korkmuş oluyor, ne yapılması gerektiğini anlattıktan sonra bile polise gidene kadar konuşmamız sürüyor. O nedenle desteğe ihtiyacımız var.”

Gaziantep Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunu. Yerel basında birkaç defa staj yaptı. Atölye BİA 7-15 Haziran 2021 “Haber Atölyesi” katılımcısı.