MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
Karantinada kalamayan mevsimlik tarım işçilerinin yolculuğu başladı - Atölye BİA
Tarım
14 Nisan 2020
Tarım
14 Nisan 2020

Karantinada kalamayan mevsimlik tarım işçilerinin yolculuğu başladı

Okuma Süresi: 2 dk
Tarım işçileri, “Gittiğimiz yerde 11 kişilik aile çadırlarda yaşıyoruz. Güvencesiz geçici işlerde karın tokluğuna çalışıyoruz. Haklarımız yok. Çoğu zaman insani muamele yapılmıyor bize” diyor.

Sokağa çıkma yasağı dışında tutulan mevsimlik tarım işçilerinin yola çıkma zamanı geldi. Mevsim göçünün en fazla olduğu illerden biri Urfa. Her sene bu zamanlar yola çıkan işçiler için farklı olan tek durum seyahat için izin almak zorunda olmaları. Yola çıkmak için izin bekleyenlerden Serhat Y. 21 yaşında ve üniversite öğrencisi, Serhat Y, çocukluğundan beri mevsimlik tarım işçisi olduğunu söylüyor. 11 kardeşi olduğunu belirten Serhat şunları anlatıyor:

“Kardeşlerimin çoğu, çocuk 11-12 yaşlarındalar ve mevsimlik tarım işçisiyiz hepimiz. İnsanlar evlerinden çıkmıyor kendilerini karantinaya aldıklarını söylüyorlar. Bu onlar için kolay belki ama biz bunu yapamayız. Çalışmak zorundayız. Bir haftadır izin bekliyoruz.”

Mevsimlik tarım işçileri, salgın nedeniyle kendilerini koruyamadıklarını söylüyor. Devletin kendilerine yaptığı 1000 TL’lik para yardımının yetersiz olduğunu belirten Serhat Y. şöyle devam ediyor:

“O para geldiği gibi gitti. Her şey çok pahalı. Bu kadar kalabalığın bir arada olması normal mi sizce? Ya da biz çalışmaya gitmesek nasıl yaşayacağız burada bir gelirimiz işimiz yok.”

Tarım işçileri, “Ya tarım işçiliğini bitirsinler ya da haklarımız olsun. Gittiğimiz yerde 11 kişilik aile çadırlarda yaşıyoruz. Güvencesiz geçici işlerde karın tokluğuna çalışıyoruz. Haklarımız yok. Çoğu zaman insani muamele yapılmıyor bize” diyor.

Neler yapılmalı?

Kalkınma Atölyesi’nden Ertan Karabıyık, bianet’ten Hikmet Adal’a işçilerin durumlarıyla ilgili şunları söylemişti:

“Her sene 300 ile 500 bin kişi arasında değişen rakamlardan bahsediyoruz. 18 yaş altı çocuklar ne olacak, ailelerin 65 yaş üstü kişileri yanlarında götürebilecekleri belli değil.

“Devletin özellikle kırsal alanda bulaşıklığı arttırmamak için adım atması gerekiyor. Çünkü kırsal kesimde karantina bölgeleri artarsa tarımsal üretim sekteye uğrar. Tarım İl Müdürlükleri işçilerin hangi ile gittiğine dair bir tespit yapmalı ve işçilerin gideceği il bilgilendirilmeli. İşçiler yola çıkmadan önce sağlık kontrolünden geçmeli. İl ve ilçe girişlerindeki sağlık kontrol noktalarındaki kurallara uyulmalı. Çadırlar arası yerleşim mesafeleri ayarlanmalı, aralarında boşluklar bırakılmalı. Çadır içinde de sosyal mesafe korunmalı. Temel hijyen şartları tarım il müdürlükleri ya da belediyeler tarafından sağlanmalı. Tarlada ise herkesin içeceği su ayrılmalı, aynı bardaktan su içmemeleri sağlanmalı, sosyal mesafe korunmalı, tuvalet ihtiyacı için hijyenik çözümler getirilmeli, dinlenme alanı ve yemek alanında sosyal mesafe kuralına uyulması sağlanmalı.”

Gazeteci. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunu. Gaziantep Üniversitesi Kadın Çalışmaları master öğrencisi. Master tezini “Urfa Yerel Basınında Kadın Temsili” üzerine hazırladı. Halen toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine çalışmalar yapıyor. Atölye BİA 20-27 Şubat 2019 “Temel Gazetecilik Atölyesi” katılımcısı.