MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
Işın Eliçin: Gazetecilik kamu yararı gözetilerek yapılmalı - Atölye BİA
Atölye
20 Ekim 2022
Atölye
20 Ekim 2022

Işın Eliçin: Gazetecilik kamu yararı gözetilerek yapılmalı

Okuma Süresi: 3 dk
Atölye BİA’nın tematik webinar serisinin ikincisi olan "Dış Habercilik", 19 Ekim akşamı (dün) yapıldı. 19.00-21.00 saatleri arasında düzenlenen webinarın konuğu gazeteci Işın Eliçin, kolaylaştırıcısı ise gazeteci İrfan Aktan idi.

Atölye BİA’nın Ekim-Kasım ayları boyunca düzenleyeceği tematik webinar serisinin ikinci başlığı olan “Dış Habercilik”, dış haberler alanında çalışan gazeteci Işın Eliçin’in konukluğunda ve gazeteci İrfan Aktan’ın kolaylaştırıcılığında dün (19 Ekim) yapıldı.

Atölye BİA, her Çarşamba günü gazeteci İrfan Aktan kolaylaştırıcılığında tematik webinar düzenliyor. 12 Ekim’de başlayan webinar serisinin ilk başlığı “Yargı Haberciliği“ydi. Dizide yer alan diğer tematik başlıklar ve konukları ise şöyle:

  • 26 Ekim Çarşamba, Araştırmacı Gazetecilik – Bahadır Özgür

  • 2 Kasım Çarşamba, Ekonomi Haberciliği – Çiğdem Toker

Webinar, gazetecilere, medya çalışanlarına, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri öğrencilerine, hak örgütlerine ve ilgilenen herkese açık. Zoom’dan yapılacak olan webinar, ayrıca YouTube kanalından da yayınlanıyor.

TIKLAYIN – Atölye BİA’dan tematik webinar: “Araştırmacı Gazetecilik”

Gazeteci Işın Eliçin’in konuk, gazeteci İrfan Aktan’ın kolaylaştırıcı olduğu ve 19.00-21.00 saatleri arasında gerçekleşen webinarda; dış haberciliğinin ne olduğu, neleri kapsadığı, Türkiye’de nasıl yapıldığı ve nasıl yapılması gerektiği, dış haberciliğinin neden gerekli olduğu, etik kurallarının neler olduğu, sınırlarının belli olup olmadığı ve nasıl bir dinamiğe sahip olduğu üzerine konuşuldu, deneyim aktarımı yapıldı.

İyi bir gazeteci olmak

Eliçin, dış habercilik alanında çalışmaya başlama hikayesini anlatarak başladı.

Eliçin’in anlatımlarından öne çıkan bazı noktalar şöyle:

“Öncelikle bir gazetecinin, çalıştığı mecranın özelliklerini bilmesi ve ona göre haberini yazması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Bu şu an çok düşünülmüyor. Ben bir gazetede çalıştım, sonra bir radyoda, sonra da televizyonda dış habercilik yaptım. Her alanda ayrı tür bir habercilik yapılması gerekiyor. Her birinin kendi içinde barındırdığı bir akış var çünkü.

“Her şeyden önce, iyi bir gazeteci olmak gerekiyor. Çünkü gazeteciliğin birtakım özellikleri var. Meraklı olmak gerekiyor, tutkulu olmak gerekiyor. Dış habercilikte ise sadece dil bilmekle dış haberci olunmaz. Gazeteciliğin birtakım özelliklerine sahip olmak, etik kaidelere uymak gerekiyor. Gazetecilik kamu yararı gözetilerek yapılmalı.

Sadeleştirerek yazmak

“Haberlerinizi her zaman anlaşılabilir şekilde yazın. Sadeleştirerek yazmak gerekiyor. Her mecrada değişmeyen temel prensibiniz bu olmalı.

“Dış haberler alanında çalışmak istiyorsanız, öncelikle ilk yapılması gereken şey mecra takibi yapmaktır. Hangi bölge üzerine çalışmak istiyorsanız ayrıca o bölge özelinde de mecra takibi yapabilirsiniz. Düzenli olarak, uluslararası mecralar takip edilmeli. Ne olup ne bittiğinden haberdar olmak ve bilgi sahibi olmak gerekiyor. Derinlikli okumak da çok önemli. Terminoloji de ayrı önemli nokta. Okuyarak, araştırarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Dünyadan haber veren servisleri okumak gerekiyor.

“Gazeteci kayıt cihazı değildir. Pasif bir aktarıcı olmamalıdır. Her yeni mecraya adapte olmak gerekiyor. Gazeteciliğin kuralları, yeni koşullarda değişebilir ancak değişmeyen temel değerleri vardır.”

Eliçin, habercilik yaparken dikkat ettiği noktalardan da bahsetti. Dış habercilik alanındaki deneyimlerini aktardı.

Webinar, soru-cevapların ardından sona erdi.

Atölye BİA’nın düzenlediği tematik webinar serisi 26 Ekim Çarşamba günü gazeteci Bahadır Özgür’ün konukluğunda “Araştırmacı Gazetecilik” başlığıyla devam edecek.

Işın Eliçin hakkında

Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu. 1993’ten bu yana medya sektöründe, televizyon, radyo, internet, gazete ve dergiler dahil, hemen hemen tüm medya platformlarında muhabirlikten yöneticiliğe pek çok pozisyonda görev aldı. Çalıştığı kurumlar arasında CNN Türk, NTV, TRT-Türk, IMC TV ve BBC Dünya Servisi yer alıyor.

bianet’in Toplumsal Cinsiyet Eşitliği E-Kütüphane projesinin küratörlüğünü yaptı, Bilgi Üniversitesi’nde uygulamalı gazetecilik dersleri verdi. Halen Medyascope’ta Femfikir ve Dünyanın Gidişi adlı programlar ve dış politika mülakatları yapıyor, haftalık yazılar yazıyor. Ayrıca NewsLab Türkiye’nin Yerel Kuluçka Programı’nda eğitmenlik ve genç meslektaşlarına mentorluk yapıyor. İletişim Yayınları’ndan çıkan Tristram Hunt’ın Friedrich Engels biyografisi, “Fraklı Komünist – Friedrich Engels’in Devrimci Hayatı” adlı kitabı Türkçe’ye çevirdi.

İrfan Aktan hakkında

Gazeteciliğe 2000’de bianet’te başladı. Sırasıyla Express, BirGün, Nokta, Yeni Aktüel, Newsweek Türkiye, Radikal ve birdirbir.org ile zete.com, Gazete Duvar web sitelerinde muhabirlik, editörlük veya yazarlık yaptı. Bir süre İMC TV Ankara Temsilciliği’ni yürüttü. “Nazê/Bir Göçüş Öyküsü” ile “Zehir ve Panzehir: Kürt Sorunu” isimli kitapların yazarı. Halen Express ve Artı Gerçek’te yazıyor.