MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
Halı sahada bir iş: Kiralık kalecilik - Atölye BİA
Spor
16 Haziran 2021
Spor
16 Haziran 2021

Halı sahada bir iş: Kiralık kalecilik

Okuma Süresi: 2 dk
Amatör kaleciler, koronavirüs salgınının ardından derinleşen ekonomik krize "kiralık kalecilik" yaparak çare arıyor. Peki nedir bu kiralık kalecilik? Kaleciler anlatıyor.

Mahalle aralarında ya da halı sahalarda futbol oynayanların dertlerinden biri, kaleci bulmaktır. Çünkü kimse “sahadaki yalnız insan” olmak istemez.

Koronavirüs salgının ardından derinleşen ekonomik krizle beraber “sahadaki yalnız insan”, “kiralık kaleciye” dönüştü. Bu konuda ilan veren çok sayıda internet sitesi kuruldu.

14 bin halı saha

Halı Saha İşletmecileri ve Sportif Faaliyetler Federasyonu’na göre, Türkiye’de 14 bin halı saha bulunuyor.

Bu işletmelerde, çalışanların yanında altyapı antrenörleri ve malzeme tedarikçilerini de eklersek 45 bin kişi gelir elde ediyor.

Kiralık kaleciler ise halı sahaların en az bilinen ama en fazla ihtiyaç duyulan kişileri.

İstanbul’da hizmet veren internet sitesi kiralikkaleci.com’un kurucusu Ercan Aydınlık ve Ankara’da bağımsız olarak kiralık kalecilik yapan Cihan Daşlıçay ile konuştuk.

Ercan Aydınlık, kaleciliğe küçük yaşlarda başladığını, altyapı takımlarında forma giydiğini, 2002’de halı sahalarda kalecilik yapmaya başladığını ve 2005’te ilk kez ücret karşılığında halı sahada kalecilik yaptığını anlatıyor.

Deneme maçından sonra…

Siteyi 2012’de kuran Aydınlık, bugün itibariyle 80-85 kaleciyle çalışıyor. Aydınlık, ekibe katılmak kalecileri bir deneme maçına çağırdığını söylüyor.

Halı sahada bir iş: Kiralık kalecilik - Atölye BİA

*Ercan Aydınlık

Genellikle altyapılarda oynamış kalecilerin kendilerine başvurduğunu ve çalışanların bir saatlik maç için 60 TL aldığını söyleyen Aydınlık, salgından kısıtlamaları öncesinde bir kalecinin bu sistemden haftada yaklaşık 1000 TL kazandığını aktarıyor.

Mevcut ekonomik koşullar düşünüldüğünde iyi bir gelir kaynağı gibi gözükse de kalecilerin yol paralarını kendilerinin karşıladığını ve spor malzemelerinin pahalı olduğunu hatırlatan Aydınlık, kimi zaman kalecilerin, kendisine “İşten çıkarıldım paraya ihtiyacım var, her maça beni gönderebilir misin?” diye sorduğunu anlatıyor.

Aydınlık, taleplerin İstanbul’un çok farklı yerlerinden geldiğini ve kimi zaman da müşterinin aynı kaleciyi bir daha istemediğini söylüyor. Bu nedenle düzenli gelir elde etmenin zorluğuna dikkat çekiyor.

“Salgından önce işler yoğundu”

Diğer illerde ise bireysel olarak çalışanlar var. Onlardan biri, 2014’ten beri düzenli olarak kiralık kalecilik yapan Cihan Daşlıçay.

Halı sahada bir iş: Kiralık kalecilik - Atölye BİA

*Cihan Daşlıçay

Çocukluğunda altyapıda kalecilik yapan Daşlıçay, salgından önce işlerin epey yoğun olduğunu belirtiyor ve “O kadar çok maça çıkıyordum ki, çocuğumla vakit geçirebilmek için onunda maçlara gelmesi gerekiyordu” diyor.

Bu işin, yoğun bir tempoda dahi ciddi bir gelir kaynağı olmasının zor olduğunu söyleyen Daşlıçay da malzeme maliyetlerine dikkat çekiyor.

Daşlıçay, kalecilerin birbiriyle iletişimini sağlayan bir sistem olmasa da, kendisine kalecilik yapma isteğiyle gelen gençlerin olduğunu ve kimi zaman onlarla birlikte maçlara çıktığını da anlatıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğrencisi. Atölye BİA 12-26 Nisan 2021 “Temel Gazetecilik Atölyesi” katılımcısı.