MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
Haber Atölyesi'nde dördüncü gün: Haberler editleniyor - Atölye BİA
Atölye
24 Kasım 2022
Atölye
24 Kasım 2022

Haber Atölyesi’nde dördüncü gün: Haberler editleniyor

Okuma Süresi: 2 dk
15 kişinin katıldığı Uygulamalı Haber Atölyesi'nde katılımcılar, gazeteci Rengin Arslan ve Atölye BİA Yerel Haber ve Ağ Koordinatörü Nazan Özcan eşliğinde özel haberlerini yazıyorlar.

Atölye BİA’nın 21-25 Kasım arasıdaki Uygulamalı Haber Atölyesi, dördüncü günde devam ediyor.

15 kişinin katıldığı Uygulamalı Haber Atölyesi’nde katılımcılar, gazeteci Rengin Arslan ve Atölye BİA Yerel Haber ve Ağ Koordinatörü Nazan Özcan eşliğinde özel haberlerini yazıyorlar.

Farklı şehirlerden gazetecilerin ve gazetecilik öğrencilerinin katıldığı Uygulamalı Haber Atölyesi, 25 Kasım’a kadar sürecek.

Katılımcıların hazırladıkları haberlere telif ödemesi yapılacak ve haberler bianet’te ve atolyebia.org’da yayınlanacak.

Konuk: Bülent Şık

Atölyenin 21 Kasım’daki ilk gün oturumunda Nazan Özcan, hak odaklı haberciliği, Rengin Arslan da gazetecilik 101’i anlattı.

24 Kasım Perşembe günü, gıda mühendisi ve akademisyen Dr. Bülent Şık atölyeye çevrimiçi katılarak konuk oldu. Şık, gıda, beslenme ve sağlık haberciliğinin nasıl yapılması gerektiğini aktardı.

Şık, haberlerde yer alan sorunları da değerlendirdi.

Haber Atölyesi'nde dördüncü gün: Haberler editleniyor - Atölye BİA

Şık’ın aktardığı sorunlar:

  • Süreklilik sorunu: Sürekliliğe duyulan kesin inanç
  • Haberlerde her şeyin iyi olacağı vurgusu ve hep böyle devam edeceğinin vurgusunun yapılması
  • Yanlış bilgilendirme ve doğru olmayan kanaatler oluşturma, sağlık zararına yol açma. Uzmanlar, bilim insanları ve sosyal medya şöhretleri sorunlu bilgi paylaşabilir. Dolayısıyla bu noktada sorgulayıcı gazetecilik gerekiyor.
  • Korku ve endişe yaratıp, pazar yaratma.
  • Besin çeşitliliğinin değil de besin öğelerinin öneminin vurgulanması.
  • Haberlerde öneri olarak ne yapılacağının yazılmasının gerekliliği.
  • Bireysel tercihleri öne çıkarma veya bireysel olarak yapılması gerekenler vurgulama. Bireysel tercihler öne çıkarılıyor veya bireysel olarak yapılması gerekenler vurgulanıyor ancak toplumsal sorunlar arasında bağ kurulmuyor. Salgın ve Kanal İstanbul Projesi arasında bağlantıyı kuramamak gibi.
  • Toplumsal sorunlar arasında bağ kurmamak.
  • Belirsizlikleri dikkate almamak.
  • Çözümlere işaret etmemek: Kamusal hayatı canlandırmayı odağa koyan bir bakış açısıyla gıda ve beslenme sorunlarına çözüm önerilerine yer verilmiyor. Kamusal hayatı canlandırmayı odağa koyan bir bakış açısıyla gıda ve beslenme sorunlarına çözüm önerilerine yer verilmiyor. Her zaman şart değil ama bu çözüm önerilerine yer vermek iyi olur, yapılsa iyi olur.

Atölye yarın haber sunumlarının ardından sona erecek.