Görsel habercilik, toplumsal bellek ve fotoğraf
Atölye BİA’nın düzenlediği ve 10-13 Mayıs tarihleri arasında yapılan Uygulamalı Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, haber ve belgesel fotoğrafçısı Özcan Yurdalan’ın yürütücülüğünde ikinci gün oturumuyla bugün devam etti.
TIKLAYIN – Atölye BİA Eğitim Videosu – Haber fotoğrafçılığı nedir?
Farklı şehir ve mesleklerden 11 kişinin katıldığı ve 4 gün sürecek atölyede;
- Haber fotoğrafçılığının tarihi,
- Teknolojik gelişmelere paralel olarak medyada değişen eğilimler ve fotoğraf temelli haberciliğin dönüşüm süreci,
- Haber fotoğrafçılığının nitelikleri, temel ilkeler ve uygulanması gereken pratikler
- Haber fotoğraf altyazısı ve yazım tekniği
- Haber fotoğrafında da uyulması gereken etik kriterler ele alınacak, uygulamalı çalışmalar yapılacak.
Atölyenin ikinci gününde, fotoğrafçı Serra Akcan “Kadın görsel haberciler” sunumu yaptı.
Cinsiyet eşitsizliği
Akcan, alandaki pratiklerden, çalışma ilkelerinden, iş koşullarından, engeller ve engelleri aşma yöntemlerinden bahsetti.
*Serra Akcan
Akcan, kadın habercilerin karşılaştığı baskılar ve şiddete dair raporlardan yola çıkarak, sahadaki toplumsal cinsiyet eşitsizliğine de değindi.
“Kadınların katıldığı araştırmalardan görüyoruz ki, kadınlar tacize, tehdite ve saldırıya maruz kalıyorlar” diyen Akcan, daha sonra katılımcılarla dünyada haber, fotoröportaj ve belgesel hikayeler üreten kadın fotoğrafçıların dijital portalleri, platformları ve ajansları incelendi.
*Sidar Bayram
Akcan’ın ardından, araştırmacı Sidar Bayram insan haklarının görsel tarihine dair kısa bir sunum gerçekleştirdi. Görsel kayıtlara dair fotoğraflar incelendi. Görsel imajların hak mücadelelerinde kullanımı aktarıldı.
Fotomuhabirler ve toplumsal bellek
Öğleden sonraki oturumda, fotoğrafçı Abdurrahman Antakyalı atölyeye online bağlanarak, “Haberden toplumsal belleğe fotoğraf” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Antakyalı, şunları söyledi:
“Fotomuhabirlik, hem fotoğrafı hem de muhabirliği içerisinde barındıran bir iştir. Fotomuhabirlerin, toplumsal bellek oluşturma gücü gibi bir sorumluluğu olmalı.
*Abdurrahman Antakyalı, atölyeye online olarak bağlandı.
“Bir toplumda bilgi akışı engellendiğinde, toplumlarda bir kaygı belirir. Dolayısıyla basın bu noktada bir denetçi işlevi görür. Toplumu harekete geçmeye teşvik eder. Bu noktada sessizlerin sesi olur. Güç merkezleri belirli dönemlerde, toplumsal belleği kendi bakış açısıyla kontrol etmeye çalışır çünkü.
“Haber fotoğrafçılığını diğer fotoğrafçılık alanlarından ayıran şey, fotoğrafın altyazısıyla yayınlanmasıdır. Haber fotoğrafını, 5N1K kuralıyla kullanmalıyız. Haber fotoğrafının altyazısında, fotoğrafın ne olduğuna dair bir bilgi vermeliyiz.
Fotoğraf altyazısının önemi
“Fotomuhabir, altyazısız bir şekilde fotoğraf sunmamalı. Altyazı da düzgün bir dille yazılmalı. Haberi de kapsamlı ve dengeli bir şekilde ele almalıyız. Haber fotoğrafı, ana olayı kapsayacak bir aktarım yapmalı. Fotoğrafı çok farklı açılardan ele alarak, dengeli bir şekilde aktarabiliriz.
“Haber fotoğrafçılığı gazeteciliğin bir formudur. Haber fotoğrafçılığı, bir tür görsel raporlama tekniğidir. Haber fotoğrafımızla, olayın anını yakalarız. Yani fotoğrafla, haberin temsilini sağlarız.
“Haber fotoğrafında açınıza dikkat edin. Olayı yansıtan ve ilgi çekici fotoğraflar çekin. Detaylara dikkat edin, klişelerden uzak durun. Çerçeveniz, ana öğeniz ile uyuşsun. Fotoğrafınızla, güçlü bir bilgi akışı sağlamaya çalışın. Haberi ve fotoğrafı dengeli kullanın.”
*Atölyenin ikinci gün oturumu..
Günün son oturumunda, haber ve belgesel fotoğrafçısı Özcan Yurdalan, tek bir fotoğraf üzerinden altyazılı çalışma örneklerini anlattı. Grup çalışmasının yol haritası çıkarıldı.
Yurdalan katılımcılara barış için görsel haberciliğin temel ilkelerinden de bahsetti.
Atölye 13 Mayıs’ta sona erecek.