MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
Gazeteciler için dijital araçlar ve yeni medya - Atölye BİA
Atölye
23 Kasım 2021
Atölye
23 Kasım 2021

Gazeteciler için dijital araçlar ve yeni medya

Okuma Süresi: 2 dk
Atölye BİA'nın 26 Kasım'a kadar devam edecek olan Temel Gazetecilik Atölyesi, bugün beşinci gün oturumuyla devam etti. Bugünkü oturumun konusu gazeteciler için dijital araçlar ve yeni medya idi.

Atölye BİA’nın 2021 Güz Dönemi Programı’nın ikinci Temel Gazetecilik Atölyesi’nde bugün gazeteci Murat Utku ve Mehmet Şafak Sarı bizlerleydi. Atölye 15 Kasım’da başladı, 26 Kasım tarihine kadar sürecek.

Güz Dönemi Programı Aralık ayında da düzenlenecek.

TIKLAYIN – Atölye BİA’nın Güz Dönemi Programı’na başvurular devam ediyor

Yeni medya çağı

Utku, “Yeni medya nedir, yeni medyada haber nasıl yapılır”ı anlattı.

Yeni medyanın hayatımızda yarattığı değişimleri değerlendirerek başlayan Utku, “Kitle iletişim araçlarının dönüşümü ve internetin gelişimi beraberinde yeni medya çağını da getirdi. Yani yeni medya öyle ya da böyle hayatımıza bir şekilde girdi. Bu gazetecilerin de çok işine yaradı. Yeni medya standart haber anlatımını da değiştirdi” dedi.

Gazeteciler için dijital araçlar ve yeni medya - Atölye BİA

Yeni medyanın kesişim kümelerinden bahseden Utku, yakınsaklık kavramını şöyle açıklıyor:

“Yakınsaklık, her şeyin birbirinin içine geçtiği ve bize bilgiyi çok daha hızlı bir şekilde aktarabilen ve hayatımızın her alanında kullanabildiğimiz bir meta haline dönüşümü ifade ediyor. Bir araya getirdiğimiz, teknolojinin bize sağladığı ve bunun içine bilginin de konulduğu bir pratikten bahsediyoruz aslında.”

Yankı odası ve fake news

“Yeni medya bize ayrı ayrı alanlardaki medyanın bütünleşmiş bir halini sunuyor” diyen Utku, şöyle devam etti:

“Yeni medyayı habercilik açısından çok iyi kullanmak gerekiyor. Çünkü yeni medya bize yeni bir haber iletme ve haberi anlatırken de yöntemlerimizi değiştirme imkanı veriyor.

Gazeteciler için dijital araçlar ve yeni medya - Atölye BİA

“Her şeyi aynı anda bir araya getirebildiğimiz bir medya ortamı artık mevcut. Bu bizim hayatımızı habercilik anlamında kolaylaştırıyor ancak rekabet açısından zorlaştırıyor. Çünkü beklenti yüksek, tüketim çok hızlı.”

“Yeni medyanın habercilikle birlikte bize yarattığı en büyük problemlerden biri teyit etmek. Haberin doğruluğundan emin olmak. Teyit edilmesi gereken çok bilgi var. Bunu da güvenilir kaynaklardan kontrol edebilirsiniz” diyen Utku, katılımcılarla yankı odası ve fake news üzerine konuştu.

Dijital araçlar

Utku’nun ardından gazeteci Mehmet Şafak Sarı, gazeteciler için faydalı olabilecek dijital araçları anlattı.

Gazeteciler için dijital araçlar ve yeni medya - Atölye BİA

Oturumda;

  • Aramak-istihbarat
  • Sosyal medya
  • Pratik araçlar
  • Görselleştirme
  • Faydalı siteler üzerine konuşuldu.

Sarı, gelişmiş arama ve görsel arama yöntemlerini anlattı. TinEye, Reverse Image Search araçlarından bahsetti. Görsellerin montaj olup olmadığını anlamak için kullanılabilecek çeşitli araçları da gösterdi.

Gazeteciler için dijital araçlar ve yeni medya - Atölye BİA

Sarı, Twitter listelerinden bahsetti, liste kullanımının önemini vurguladı.

İçerik görselleştirme araçlarından da bahseden Sarı, Google My Maps kullanımını da anlatarak katılımcıların sorularını cevapladı.

Mehmet Şafak Sarı’nın Atölye BİA web sitesi için hazırladığı “Gazeteciler için Dijital Araçlar” eğitim notuna buradan ulaşabilirsiniz.