“Telefonlar, gazeteciliğin ontolojisini geliştirdi”
Temel ve tematik habercilik atölyeleri ile devam eden Atölye BİA programının Eylül ayındaki ikinci atölyesi Mobil Habercilik Atölyesi’ydi. Atölye bugün 21 kişinin katılımıyla gerçekleşti.
Mobil Habercilik Atölyesi, gazeteci-akademisyen Can Ertuna’nın eğitmenliğinde 18.00 – 20.30 saatleri arasında online olarak gerçekleşti.
Mobil Habercilik Atölyesi’nde;
- Mobil habercilik
- Mobil haberciliğin gelişimi
- Mobil habercilik için donanım ve uygulamalar
- Türkiye ve dünyada mobil habercilik konuları üzerine konuşuldu.
Avantajlar
Akıllı telefonların “marifetinden” bahsederek başlayan Ertuna, “Belki de gelmiş geçmiş en etkili medya aracından biri telefon. Sadece nasıl kullanılacağını bilmemiz gerekiyor” diyerek mobil haberciliğin avantajlarını şöyle sıraladı:
* Düşük maliyetli
* Esneklik: Ulaşılamayana ulaşmak
* Güvenlik: Daha az dikkat çekme
* 4K Kalite: Yüksek kalite video/fotoğraf
* Canlı yayın: Ucuz canlı yayın olanağı
* Yaratıcılık
“Telefonlar, gazeteciliğin ontolojisini geliştirdi. Bize yeni açıları deneme şansı tanıyor. Çok eski bir tarihi de yok aslında telefonun” diyen Ertuna, mobil haberciliğin gelişiminden bahsetti.
Ertuna, daha sonra mobil habercilik için donanım ve uygulamaları, yazılımları anlattı.
Dezavantajlar
Mobil haberciliğin dezavantajlarını ise şöyle açıkladı:
“Geniş açı objektif meselesi. Basın toplantısı, basın açıklaması, spor karşılaşmalarında vs. kaydetmek oldukça güç. Zorlayan ışık koşulları da bir diğer mesele. Düşük ışık ya da homojen ışığın olmadığı koşullarda çalışmak da oldukça güç.”
Fotoğrafın kalitesini etkileyen teknik özellikler, objektif ve diyaframın önemi, lensler üzerine konuşuldu. Ertuna, fotoğraf kalitesini korumak için de önerilerde bulundu.
Ertuna, mobil habercilik için kuralları şöyle sıraladı:
- Objektifinizi temizleyin.
- Önce kompozisyonu düşünün, sonra kayıt edin (hafızayı ölçülü kullanın)
- Telefonu sabitleyin (tripot veya gimbal vs. kullanın)
- Doğal ışık kullanın (ışık kaynağına sırtınızı dönün)
- Üçler kuralına uyun
- Ayaklarınızla zoom yapın, dijital zoomdan kaçının
- Planı kaçırmamak için sürekli çekim modu kullanın
Oturum, soru-cevapların ardından sona erdi.
Can Ertuna hakkında
Yaklaşık 15 yıldır televizyon haberciliği yapıyor. CNN Türk ve NTV’de görev yaptığı sürede ağırlıklı olarak savaş ve çatışma bölgelerinde görev yaptı. ‘Arap İsyanları Güncesi’ adlı bir kitabı var. Galatasaray Üniversitesi’nde ‘Medya ve İletişim Çalışmaları’ alanında doktora derecesi sahibi. Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim üyesi. Lisans ve yüksek lisans eğitimini ODTÜ’de tamamladı. Ankara doğumlu.