MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
Nusret Karasu Hastanesi kapatılıyor | "50 çalışan ne olacak?" - Atölye BİA
Sağlık
22 Mayıs 2021
Sağlık
22 Mayıs 2021

Nusret Karasu Hastanesi kapatılıyor | “50 çalışan ne olacak?”

Okuma Süresi: 3 dk
Ankara'da 1952'den bu yana halka hizmet veren Prof. Dr. Nusret Karasu Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin kapatılmasına karar verildi. Sağlık Bakanlığı'na "İşsiz mi kalacağız?" diye soran hastane emekçileri, bianet'e konuştu.

*Sağlık çalışanlarının adları kendi istekleriyle değiştirildi.

Ankara’daki Verem Savaş Derneği Prof. Dr. Nusret Karasu Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Özel Hastaneler Yönetmeliği kapsamında fiziksel şartlarının uygun olmaması gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı’nca kapatılmak isteniyor. Hastanede çalışan 50 emekçi işsiz kalma riskiyle karşı karşıya.

Bu sağlık çalışanlarından Sanem, “Hastanemiz Ankara Verem Savaş Derneği’ne bağlı. Devlet hastanesi değil yani. Derneğin seçimleri 2017 yılında eski başkanın vefatıyla yenilendi. Fakat seçimde hile yapıldığı konusu gündeme geldi ve sahte imzalarla yeni başkan seçildi. Sahte imzalar Adli Tıp raporlarıyla kanıtlandı. Dava süreci halen devam ediyor” dedi.

 70 yıllık hastane

Nusret Karasu Göğüs Hastalıkları Hastanesi, 1952’den beri tüberküloz ve akciğer hastalıkları alanında hizmet veriyor. 70 yatak kapasiteli hastanede, 50 çalışan var. Hastanenin mülkiyeti de Ankara Verem Savaş Derneği’nde.

Dernek, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu kapsamnda Ankara Büyükşehir Belediyesince de destekleniyor.

“Kamuya yararlı”

“Hastane maddi geliri olmayan ve göğüs hastalıkları yaşayan kimsesiz, yoksul, bakıma muhtaç kişilere ucuz ve kaliteli hizmet sunuyor” diyen Sanem, şöyle devam etti:

“Belediyelerden gelir elde eden bir dernek hastanesiyiz. Dernek, kamu yararına çalışmadan dolayı Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden 400 bin lira civarı destek alıyor. Yani tıp merkezine dönüştürülebilecek kaynak var. Buna karşın 2017’den beri maaş ve ödemeler eksik yatıyor. Dernek, hastane ve çalışanlarla ilgilenmiyor.”

Bir mesajla duyurdular

Sanem ayrıca, hastane yönetiminden gelen bir WhatsApp mesajıyla işten çıkarılacaklarını öğrendiklerini söyleyip “Personel özel eşyalarını alsın, Hastane sistemi kapatılacak’ denildi. Ancak önceden bir bilgilendirme olmadı. Bir mesajla işten çıkmamızı söylediler” dedi.

Salgın döneminde kısa çalışma ödeneğinden yararlandıklarını, fakat hastane yönetiminin kendilerini “Kod 29” ile tehdit ettiğini söyleyen Sanem, “İşsiz kalmamak için ses çıkarmıyoruz. Sendika üyesiyiz ve birçok sendika değiştirdik. ‘Sendika avukatı başka iş bulursunuz’ dedi” ifadelerini kullandı.

Bakanlıklara çağrı

Hastane çalışanlarından Cemre, maaş aksamalarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na şikâyet ettiklerini ve bu nedenle derneğe ceza verildiğini söyledi:Bakanlıklara çağrı

“Kapatma kararı çoktan geldi. Nöbetçi doktor yok, nöbetçi hemşire yok. Hastanenin yangın çıkışı kapalı, yoğun bakım kapalı bunlar kapanması için yeterli sebepler zaten. Dernek yeterli harcamalarla hastaneyi çalıştırmaya gidilebilir. Bunu yapmazsa kısa çalışma ödeneği bittiği an işsiz kalacağız.”

Bir diğer çalışan Nida, “Sağlık Bakanlığı denetim yaptı ve ‘Hastane fiziki şartları yetersiz’ sonucu ortaya çıktı. Faaliyetlerin durdurulması kararına karşı, kendi çabalarımızla yürütmeyi durdurma kararı aldırdık. Hastane hizmet vermeye devam etsin istiyoruz. Kapanma durumunda ise Sağlık Bakanlığı bize sahip çıksın istiyoruz” dedi.

“Omuz omuzaydık”

İsmini vermek istemeyen bir hastane yöneticisi de şöyle konuştu: “Aslında burayı hastane gibi düşünmemek lazım. Burası Ankara’da Kızılay gibi çalışan ve gerçekten iş yapan bir hastane. Bakanlık ile omuz omuza çalıştı burası 2015-2016’ya kadar.”

Bu yönetici, Sağlık Bakanlığı’ndan kapatma yazısı gelmeden bir ay önce dernek yöneticilerinin Bakanlığa giderek “hastanenin kapatılmasını istediklerini” aktardı:

“Sağlık Bakanlığı kapatmaya çalışıyor hastaneyi eksiklerden dolayı. Fakat ‘Biz ne olacağız, 50 kişi ne olacak?’ onu düşünmüyor. Dernek de buna çanak tutuyor. Şu an kısa çalışma ödeneğinden 1600 lira alıyorum. Ben bunu alıyorsam hasta bakıcı ne kadar alıyordur?”

Kod 29 nedir?

İşveren, iş akdini feshettiği işçiler için Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim yapıyor. Bunu yaparken işçiyi hangi gerekçe ile işten çıkardığını bir kod numarasıyla işaretliyor. 29 numaralı kod da bu kodlardan biri. 29 kodu, “İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile iş akdinin feshi” anlamına geliyor. Bir işverenin, işçisini bu kod ile işten çıkarabilmesi için 4857 İş Kanunu’nun ilgili bendi kapsamındaki fiillerden birini işlemesi gerekiyor.

Ne olmuştu?

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık çalışanları, Prof. Dr. Nusret Karasu Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin kapatılmasını 15 Nisan’da bir basın açıklaması yaparak protesto etti.

Açıklamaya Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Muharrem Baytemur ve Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ümit Yaşar Öztoprak ile Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Zekiye Bacaksız da destek verdi.

Bulut, buradaki konuşmasında, veremle savaşta önemli roller üstlenmiş bu hastane için verilen kapatma kararının büyük bir hata olduğunu ve sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.

Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğrencisi. bianet’in Nisan 2021 stajyeri.