MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
Beşiktaş'ta alışveriş: Biraz kurabiye, biraz balık - Atölye BİA

Beşiktaş’ta alışveriş: Biraz kurabiye, biraz balık

Beşiktaş kırtasiyeden kıyafete, gıdadan bilgisayar oyunlarına; kısacası iğneden ipliğe her şeyi bulundurmasıyla alışveriş için de yüzlerce insanın uğrak yeri oluyor.

Sahilden çarşı merkezine yürüdüğünüzde semtin canlı ve renkli yaşantısı göze çarpıyor. Çarşıda bulunan Sinanpaşa Pasajı yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla uğradığı, alışveriş yaptığı bir mekân konumunda. Pasajda giyim, ayakkabı, çanta, takı, kozmetik, kitap satışı yapan onlarca mağaza yer alıyor.

Üstelik her bütçeye uygun bir şey bulmak mümkün. Ayrıca bilgisayar oyunları satıcılarının fazlalığı dikkatimizi çekiyor. Birçok çeşit olması nedeniyle bilgisayar oyunu tutkunu gençlerin ilgi odağında yer alıyor. Pasaja gezmeye ve alışveriş yapmaya gelen Feride Kaya, “Burada çok fazla mağaza var. Pasaj, annemle birlikte alışveriş yaptığımız yerlerin başında geliyor. Her geldiğimizde severek birkaç parça almadan dönmüyoruz” diyor.

“Sebzelerimiz halden geliyor, buyurun!”

Beşiktaş'ta alışveriş: Biraz kurabiye, biraz balık - Atölye BİA

Çarşının bir diğer önemli uğrak mekanı Balıkçılar Pazarı ise taptaze, çeşit çeşit balığı alıcıyla buluşturuyor. Adım atar atmaz, müşteri çekmek için uğraşan balıkçıların söyledikleri dolduruyor kulaklarımızı: “Hamsi taze hamsi!”, “Sebzelerimiz halden geliyor, buyurun!” Balıkçı Cihat Dursun, Beşiktaş’a olan ilgiden memnun, “Eskiden insanlar daha çok Taksim ve Beyoğlu’na gidiyorlardı. Şimdi Beşiktaş’a akın ediyorlar. Bunun en önemli sebeplerinden biri birçok üniversite yerleşkesinin burada olması. Üniversite öğrencilerinin burada yaşaması hem sosyal hem ekonomik olarak semti olumlu yönde etkiliyor” diyor.

Yedi Sekiz Hasan Paşa Fırını

Beşiktaş'ta alışveriş: Biraz kurabiye, biraz balık - Atölye BİA

Balıkçılar Çarşısı’nın küçük dar sokaklarına girdiğimizde, etrafımızı saran bir kurabiye kokusunun peşine takılıyoruz. Yol bizi, Yedi-Sekiz Hasan Paşa Fırını’na çıkarıyor.

Günün erken saatlerinde pişirilen kurabiyelerden büyülenen sadece biz değiliz, gülen yüzleriyle mutlu müşteriler ayrılıyor dükkândan.

Fırının tarihini işletmecisi Erdal Çakar’dan dinliyoruz: “1893’te fırın, Hasan Paşa tarafından yapılıyor. 126 senedir faaliyette olan bu tarihi yer ilk yıllarda ekmek üretirken daha sonraları kuru pasta türü unlu mamüller yapmaya başlıyor.” Günümüzde beyaz ekmek üretmediklerini söylüyor Çakar, ancak farklı siyah ekmek ve kurabiye çeşitleri yapılıyor.

Meyve-sebze de var, kıyafet de…

Beşiktaş'ta alışveriş: Biraz kurabiye, biraz balık - Atölye BİA

Tarih ve kurabiye kokan fırından ayrılıp kendimizi Beşiktaş Halk Pazarı’nda buluyoruz. Cumartesi pazarı, meyve-sebzelerinin tazeliği, kalitesi ve çok çeşitliliğiyle semt insanın gözdesi.

Sadece Beşiktaşlılar değil, çevre semtlerden de birçok insan pazarın müdavimleri arasında yeri alıyor. Pazar ekonomik yönden de uygun olması nedeniyle tercih ediliyor.

Pazar yorgunluğunu atmak isteyenler soluğu ikinci kattaki Osmanlı gözlemecisinde alıyor. Beşiktaş’ta oturan 22 yaşındaki Canan Saki de onlardan biri, “Buraya gelmemin sebebi pazarda aradığım her şeyi bulmam. Beşiktaş’ın yerel halkı daha çok sebze ve meyve için gelirken dışardaki kesim ise kıyafet için geliyor” diyor.

Beşiktaş'ta alışveriş: Biraz kurabiye, biraz balık - Atölye BİA

Anlayacağınız Beşiktaş, tarihi yapıları, eğlence mekânları dışında; kırtasiye ihtiyacından kıyafete, taze sebzeden ayakkabıya kadar her şeyi bulma imkânı sunan çarşı ve pazarıyla da insanları kendine çekiyor.

Gaziantep Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunu. Atölye BİA 5-13 Aralık 2019 “Temel Gazetecilik Atölyesi” katılımcısı.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunu. Atölye BİA 5-13 Aralık 2019 “Temel Gazetecilik Atölyesi” katılımcısı.