Adım adım ekolojik yıkıma doğru
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2014 yılından beri Muğla’nın SİT alanlarını ve ilçelerin imar planlarını değiştirecek adımlar atıyor. “Muğla Dört Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Rapor” adıyla 2014 yılında özel şirketlere hazırlatılan bir çalışma, bu girişimlerin temelini oluşturuyor.
Bu rapora dayanılarak 1. Derece Doğal SİT alanı olan Gökova Körfezi’nin koruma statüsü, Nitelikli Doğal Koruma Alanı olarak değiştirildi. Böylece yapılaşmaya yeşil ışık yakıldı. Yine Akyaka İmar Değişikliği Planı ile de Kadın Azmağı’nın denize döküldüğü yer olan Akyaka sahiline yat limanı yapılması planlanıyor. Ayrıca bütün turistik tesis, otel ve AVM’lere de izin çıkıyor.
Sivil toplum kuruluşları ve bölgede yaşayan hukukçuların, bilim insanlarının ve gönüllülerin 4 Aralık 2016’da oluşturduğu Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) hem ilçelerde betonlaşma dalgasına hem de ekolojik yıkıma kapı açacak düzenlemelere karşı bir süredir mücadele ediyor.
Özellikle şirketlere hazırlatılan ve imar değişikliklerinin dayandırıldığı SİT alanlarıyla ilgili raporların kamuoyundan gizlenmesi, maksada dair şüpheleri artırıyor.
Peki Bakanlık’ın hazırlattığı raporlar niye gizlendi? Bu raporları kimler hazırladı ve içerikleri neler?
MUÇEP gönüllüsü ve Atölye BİA “Temel Gazetecilik Atölyesi” katılımcılarından İstem Akkoyunlu, Neşe Tuncer ve Oya Özgüven’in hazırladığı dosya, bu sorulara yanıt veriyor.