MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
Müzisyenler: Geç bile kaldık, kusura bakıyoruz - Atölye BİA
Kültür-Sanat
23 Haziran 2021
Kültür-Sanat
23 Haziran 2021

Müzisyenler: Geç bile kaldık, kusura bakıyoruz

Okuma Süresi: 2 dk
Pandemiden dolayı 15 aydır mesleklerini icra edemeyen müzisyenler ve Şişli semt sakinleri Erdoğan’ın "Müzikle ilgili sınırlamayı 24.00'e çekiyoruz" kararını ve "Kusura bakmasınlar, gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok" sözlerini "Kusura bakıyoruz" diyerek Şişli'de protesto etti.

Pandemiden en ağır yarayı alan müzisyenler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 21 Haziran’da açıkladığı “normalleşme” takviminde müziğin saat 24.00’te susturulması açıklamasını Şişli’de protesto etti. Erdoğan, 1 Temmuz itibariyle eğlence mekanlarının açılacağını ancak saat 24.00’te müziğin kapatılacağını duyurmuştu.

“Kusura bakmasınlar gece kimsenin kimseyi rahatsız etme hakkı yoktur” açıklamasının ardından başta müzisyenler olmak üzere farklı alanlardaki birçok sanatçılar ve Şişli semt sakinleri “Kusura bakıyoruz” diyerek dün bir araya geldi.

Kurtuluş Eşref Efendi Sokak’tan Kuyulubağ Parkı’na yürüyen sanatseverler ve mahalleliler şarkılar söyleyip danslar ederek mücadelelerine devam edecekleri mesajını verdi.

“Bu insanlar ne yapacak?”

Kuyulubağ Parkı’nda enstrümanı ile mahalleli için müzik yapan 15 yaşındaki Alaaddin, pandemi öncesi profesyonel müzik yaptığını, birçok sanatçı ile çalıştığını ancak kapanmalar ile ailesinin önemli geçim kaynaklarından birini kaybettiği ve bugünlerde geçimini Şişli’deki parklarda enstrüman çalarak sağlamaya çalıştığını aktardı.

Annesi ve erkek kardeşi ile bu şekilde geçinmeye çalışan Alaaddin’in annesi, “Erdoğan yazık değil mi bu kadar müzisyen insan intihar etti. 12.00’den sonra müziği yasakladım diyorsunuz ama bu insanlar ne yapacak? Burası ölümlü dünya bırakın herkes hür olarak yaşasın, yeter artık. Aşılarımızı oluyoruz bırakın da yaşayalım” sözleri ile sitemde bulundu.

“Hayat tarzına müdahale”

Protestonun organizasyon ekibinden Soner B. karar ile ilgili, “Aslında uzun zamandır pandemi sürecinin bir fırsata çevrildiğini gözlemliyorduk. Bu fırsatı da insanların yaşam tarzlarına müdahale, işçi ve emekçilerin hak arama mücadelesi önünde bir set olarak kullandılar. Biz de mahalleli olarak sosyal medya üzerinden bir çağrı yapıp bir araya geldik. Bugün yüze yakın insan bir araya geldik. Bu bizim için bir başlangıç” dedi.

Müzisyenler: Geç bile kaldık, kusura bakıyoruz - Atölye BİA

Soner B. bölge halkının Gezi eylemlerinden beri duyarlılığının arttığını ve bir araya gelme kültürü kazandığını söyleyerek, şöyle devam etti:

“Bu kez birlikteliğimiz müzisyenler için. Bunun dayanışmamızı arttıracak bir aşama olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçlerde de bunu ilerletmeyi; mahalleli olarak yaşam tarzımıza müdahale ettirmemeyi amaçlıyoruz. Sanatı savunmanın günümüzde aslında laikliği savunmak anlamına geldiğini görüyoruz.”

“Fırsatçı bir politika”

Emek Partisi Şişli İlçe Başkanı Alişan Doğan ise kararın yaşam tarzına müdahale olduğunu ve hükümetin fırsatçı bir politika izlediğini söyledi:

Müzisyenler: Geç bile kaldık, kusura bakıyoruz - Atölye BİA

“Müzikten rahatsız olduklarını dile getiriyorlar. Bizler müzikten değil bu baskı ve yasak politikalarından rahatsızız. Bu sermaye-mafya-yolsuzluk düzeninden rahatsızız. Müzikten, tiyatrodan, sanattan rahatsız olanlara halk cevabı sokakta verecek. Halkı bu yasakçı zihniyete karşı sokağa çıkmaya; sanata, müziğe sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

Özellikle mahalle sakinlerinin katıldığı eylem, sokağa çıkma yasağı saatinin yaklaşmasıyla son buldu. Ancak eylemciler, hükümetin bu karardan geri adım atmaması halinde yeniden sokağa çıkacakları mesajını da verdi.

Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2016’dan beri sivil toplum alanında gönüllü ve profesyonel olarak farklı çalışmalarda yer alıyor. Atölye BİA 12-26 Nisan 2021 “Temel Gazetecilik Atölyesi” katılımcısı.