Podcast Eğitim Notu
Podcast nedir?
İçerik dağıtımı RSS’ler üzerinden yapılan, abonelik sistemiyle çalışan, belli bir konusu, fikri, akışı ve içeriği olan medya formatı.
Podcast yapmanın genel kuralları nelerdir?
Yayın formatını (örneğin konuklu mu konuksuz mu olacağını) belirlemek, yayın rutini oluşturarak buna sadık kalmak, görece iyi ve dinleyiciyi kaçırmayacak asgari düzeyde kaliteli bir sese ulaşmak, podcast platformlarına dağıtımını gerçekleştirmek, asgari bir kurguyla fazla sesleri atmak.
Podcast yapmak için nelere ihtiyacım var?
Bunu iki aşamada cevaplayabiliriz. Başlangıç seviyeleri için bir mikrofon (telefonların yanında verilenler ya da basit yaka mikrofonları), bir kayıt cihazı (telefon ya da bilgisayar) ve bir kurgu programı (Audacity ya da Garageband ücretsiz). Orta ya da ileri seviye içinse USB ya da XLR mikrofon, pop filtre, ses kartı veya mixer, bir kayıt cihazı (bilgisayar ve yazılım), kurgu programı (Audacity).
Podcast’imi hangi platformlarda yayınlayabilirim?
Türkiye’de de sıklıkla kullanılan Spreaker ve Anchor gibi podcast hosting platformları, dinleyici için yayınları Spotify, Apple Podcast, Google Podcast vb. onlarca platforma kolayca submit edebiliyor.
Podcast nasıl yapılır?
Öncelikle programın bir bölümü için başlık bulmamız ve akış yaratmamız gerekiyor. Bu akış sırasında da tamamen metne bağlı kalmamak, en azından metni okumamak tavsiye edilir. Kayıt alırken gürültülü veya boş, yankı yapacak bir ortamda olmamamız gerekir. Bunun için gerekirse bir örtüyle yankıyı kesebilir, ayrıca evdeki yastıklarımızdan ufak çaplı yankısız bir ortam yaratabiliriz. Ayrıca kayıt esnasında yorgun ya da düşük enerjili olmamamız oldukça önemli. Kayıt bittiğinde gerekirse birkaç defa dinlenir, nefesler, boşluklar ve konuşmanın teklediği yerler çıkarılır ve dinlemeye hazır hale getirilip MP3 çıktısı olarak platforma yüklenir. Platforma yüklendikten sonra yarım saat içerisinde podcast dinleme mecralarına yayılımı gerçekleşir.
Habercilikte podcast nasıl kullanılır?
Podcast üretmek ve yüklemek sahadan da kolaylıkla yapılabildiği için alandan kayıtlar alınıp dinleyicilere servis edilebilir. Ayrıca yeni nesil habercilikte hikâye anlatımının çok önemli olduğunu da göz önünde bulundurarak podcast ile iyi bir akış yaratılıp nitelikli haber dosyaları ses aracılığıyla dinleyicilere ulaştırılabilir. Yazılan haber metinlerinin içerisine de sıkça podcast bölümlerinin gömüldüğünü görüyoruz. Yani yazılı bir haber dosyasını metin aralarında parça parça ses kayıtlarıyla beslemek o dosyaya zenginlik katabilir.
Podcast’imizden gelir elde edebilir miyiz?
Bundan bir yıl önce bunun cevabı olumsuz olsa da bugün gönül rahatlığıyla bunun mümkün olduğundan bahsedebiliriz. İyi bir proje ya da program yaratıp gerek kitle fonlama yoluyla gerekse de konunuzla alakalı markalardan alabileceğiniz çeşitli sponsorluklarla gelir elde etmeniz mümkün.
Son 10 yıldır Yeditepe Üniversitesi bünyesinde Öğretim Görevlisi olarak ders vermektedir. Sektörde uzun yıllar tasarımcı olarak hizmet verdikten sonra, yazılı ve işitsel medya alanlarında çalışmalar yapmakta ve kurumsal eğitimler vermekte olan Uraz Kaspar, Türkiye’nin en geniş Podcast ağı ve ajansı olan Podfresh’in de kurucu ortaklarındandır. Son iki yıl içinde 100 üzerinde bireysel ve kurumsal podcast eğitimi ve danışmanlıkları vermiş olan Kaspar, halen Amerika ve Türkiye’de podcast alanında üretim ve çalışmalarına devam etmektedir.
Uzun yıllardır içerisinde bulunduğu reklam sektöründe birçok parti ve STK ile çalıştı, çeşitli platformlarda editörlük görevi üstlendi. Türkiye’nin ilk podcast reklam ajansı Podfresh’in kurucularından olan Akgül, halen birçok platform ve mecraya içerik üretmeye devam ederken 2,5 yıldır ShortCAST ve Uçak Modu isimli podcast programlarını sürdürüyor.