Kalamış Atatürk Parkı ‘atıklar’la yenilendi
*Manşet fotoğrafı: Halkekmag
Kendilerini “onarma, üretme ve paylaşma odağında çevreyle diyalog kuran, yaratıcı projeler geliştiren bir gönüllük kulübü” olarak tanımlayan Onaranlar Kulübü, sokak aralarında yapmış olduğu dönüşümlerle tanınıyordu. Şimdi ise Nike ile yapmış olduğu işbirliği sonucunda Kalamış Atatürk Parkı’nı dönüştürdüler. Geri dönüştürülmüş atıklarla üretilen ve yenilenen park, İstanbullulara aktivite ve dinlenme alanı sağlamış oldu.
Park alanı, alanı kullanan insanların eksik gördükleri özellikler düşünülerek ve bunların giderilmesi yönünde sürdürebilir projeyle üretildi ve onarıldı. Projenin içeriğini ve yapım sürecini Onaranlar Kulübü takımından Başak Bakkaloğlu ile konuştuk.
“Hedef, mevcut kullanım kapasitesini arttırmak”
Pandemi öncesi düzenledikleri atölyeler ile minimum kaynak kullanımı, sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm kavramlarını gençlerle paylaşma imkânı bulan Onaranlar Kulübü, İstanbul’un Kadıköy ilçesinde, Kalamış Atatürk Parkı sınırları içinde yaklaşık 1500 m2’lik bir alanı dönüştürme/iyileştirme projesine atölyelerle paralel olarak başlamış.
Onaranlar Kulübü olarak hedefleri “alanın mevcut kullanım kapasitesini arttırmak, aktiviteleri çeşitlendiren donanımlar eklemek, alanı farklı amaçlar için kullanan kişilerin birbirine engel olmak yerine birlikte olmaktan zevk alacakları bir alan yaratmak”.
Nike ve Onaranlar Kulübü işbirliğinde, Kadıköy Belediyesi’nin desteği ile gerçekleşen proje “Ortak çalışmanın gücüne ve keyfine inanan, “atma-onar”, “saklama-paylaş” “tüketme-üret” fikriyle hareket eden ve farklı disiplinlerde işler üreten birçok kişinin bir araya geldiği bir takım” ile gerçekleştirildi.
“Bizi, sporu kimse durduramaz”
Projenin sloganı “bizi kimse durduramaz” ile anlatılmak isteneni Bakkaloğlu, “Bize sporun eşit bir oyun alanı olduğunu ve neye benzediğini gösteriyor ve daha iyi bir geleceğin mümkün olduğunu hatırlatıyor” diyerek açıklıyor.
Proje gerçekleşmeden önce parkı kullanmakta olan sporcular ve gençlerle alanın eksiklerini belirledikleri ve bu eksiklerin nasıl dönüştürülebileceği üzerine bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Kulüp, yapılan çalışmalara örnekler veriyor:
“Kaykaycıların daha önce eşyalarını koyabilecek bir alanı bulamıyordu. Bu nedenle alanı kullanan kişilerin eşyalarını saklayabileceği kilitli dolaplar yaptık. Yine aynı şekilde kaykaycıların kaykayları üzerinde çalışabilmeleri için bir tamir masası ekledik. Kominite alanını park kullanıcılarından alınan geri bildirimler ile insanların oturup konforlu vakit geçirebilecekleri, kaykaycıları izleyebilecekleri bir alan olarak tasarladık. Denizi izleyip uzanmak isteyenler için ise vakit geçirebilecekleri gökyüzü hamakları eklendik. Bunlara ek olarak koşu yolu, basketbol ve voleybol sahasını da baştan sona yeniledik. Basketbol sahası ve kaykay parkının zemin grafikleri ve basketbol sahasının tellerinde bulunan ‘bizi sporu kimse durduramaz’ enstelasyonu ile de Kalamış Parkı yeni görünümünü tamamlanmış oldu.”
“Geri dönüştürülmüş atıklardan yapıldı”
Kulüp üyeleri karantina sürecinde işlerine evlerden devam etmek zorunda kalmış. Bu sürede de, alanda kullanacak geri dönüşümlü malzemeler ile ilgili araştırma ve geliştirme süreçleri tamamlanmış ve Kadıköy Belediyesi ile tasarımı son haline getirmişler.
Projenin yapım aşamasını Bakkaloğlu şöyle açıklıyor: “Öncelikle tüm sahaların zeminlerinin iyileştirerek sporcuların performanslarını arttıracak ve olası riskleri azaltacak onarımlar yapıldı. Kaykay parkındaki rampa ve engeller onarıldı, konumları düzenlendi ve yenileri eklendi. Ardından rekreasyon alanı kapsamındaki tüm açık alan mobilyaları, bilgilendirme tabelaları ve diğer donanımların montajı yapıldı. Ardından zemin grafikleri ve enstelasyon uygulaması tamamlandı.
“Yenilenmiş Kalamış Parkı’nın en önemli özelliklerinden biri ise üretim ve tüketim sonrasında Kauçuk plastik (defolu ve eski ayakkabılar) ve tekstil ürünlerinin geri dönüştürülmesiyle elde edilmiş (Nike Grind) malzemelerin hem koşu pisti ve basketbol sahası zemininde hem de mobilyaların oturma alanlarında kullanılması oldu.”
Proje Künyesi:Proje Takımı: Onaranlar Kulübü
Marka İletişim: Doğukan Güngör, Nilüfer Aksu
Proje Koordinasyon: Ufuk Emin Akengin, Aytekin Gezici, Umut Erkin Güngör
Tasarım: Başak Bakkaloğlu, Cemal Çobanoğlu, Umut Erkin Güngör
Zemin Grafik Tasarım: Kien (Ümit Şentürk)
Örgü Enstelasyon: Fırat Neziroğlu ve Takımı