MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
Ceyport Limanı, mahkemenin durdurma kararına uymuyor - Atölye BİA
Çevre
27 Aralık 2022
Çevre
27 Aralık 2022

Ceyport Limanı, mahkemenin durdurma kararına uymuyor

Okuma Süresi: 2 dk
Mahkemenin "çevre ve insan sağlığı üzerinde oluşacak zararların belirsiz olması ve depremsellik riski nedeniyle" yürütmeyi durdurduğu Tekirdağ Ceyport Limanı'nda firma, mührü altı kez kırdı ve çalışmalara devam ediyor.

Tekirdağ Ceyport Limanı Kapasite Artış Projesi’ne ilişkin dolgu çalışmaları, Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi’nin 25 Kasım’da verdiği “yürütmeyi durdurma” ve ÇED raporunun iptali kararlarına rağmen, yasa dışı şekilde devam ediyor.

Ceynak Grubu’nun projesini mahkeme, çevre ve insan sağlığı üzerinde oluşacak zararların belirsiz olması ve depremsellik riski nedeniyle durdurmuştu.

Mahkeme kararının ardından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü liman çalışma alanını mühürledi ancak firma mührü beş kez kırarak çalışmaya devam etti. Müdürlük, alanı 22 Aralık’ta altıncı kez mühürledi ve savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Mühürleme işlemi ihlal ediliyor

Mahkeme kararına rağmen dolgu çalışmalarının özellikle gece devam ettiğini söyleyen bölge sakinleri, liman yönetiminin, Tekirdağ’a zarar verdiğini dile getiriyor. İsmini vermek istemeyen bir Tekirdağlı, dolgu çalışmalarının, birçok kez şikayet edildiğini aktararak şunları paylaşıyor:

“Gündüz tepki çekmemek için gece denizi doldurup çalışıyorlar. Sabah kalkıp baktığımızda biraz daha ilerlediklerini görüyoruz. Mahkemenin de bilimin de yok sayıldığı limanda, yöneticiler derin sessizlik içinde. Limandaki çalışmalara karşı herkes gözlerini yumdu, kulaklarını kapadı.”

Ceynak’tan sosyal medya açıklaması

Ulaştığımız Ceyport yetkilileri ise konuya dair sosyal medyada sponsorlu reklam vererek de yaptıkları açıklamayı yazılı olarak tekrar etti:

“Şirketimiz, mahkemenin verdiği gerekçeli kararında belirtilen eksik hesaplamalar ile ilgili çalışmaları hızla tamamlayarak, ÇED başvurusunu tekrardan yapacaktır. Bu aşamada bahse konu bölgede herhangi bir deniz dolgu faaliyeti, yapılmayacak olup, ÇED Olumlu Kararı’nın alınmasına müteakip işletme sözleşmesinde yer alan zorunlu yatırımlar kapsamında yarım kalan Feribot/Yolcu İskelesi ve Araç Park Sahasını tamamlayarak Tekirdağ ve bölge halkının kullanımına sunacaktır.”

Firma sorgulanmıyor

Trakya Platformu Tekirdağ Yönetim Kurulu Üyesi Bedia İlerler, İdare Mahkemesi’nin  12 Ekim’de itiraz yolu kapalı olmak kaydıyla yürütmeyi durdurma kararı verdiğini, 25 Kasım’da ise ÇED Olumlu kararının iptal edildiğini hatırlatarak, çalışmaların yasa dışı bir şeklide sürdüğünü belirtiyor.

Firmanın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaya atıfta bulunan İlerler, “Kapasite artışına ilişkin yürütmeyi durdurma kararından sonra da ÇED raporu iptalinden sonra da çalışmalar durmadı. ÇED başvurusunda bulunacağını açıklayan firma, şu an ÇED raporu olmadan dolgu çalışmalarına devam ediyor. Rapor için ekipler inceleme yapmaya geldiğinde, çalışma bitmiş olacak ve tamamlanmış bir işlem için ÇED raporu verilmiş olacak” diyor.

Mahkeme kararının ardından, yapılan işlemlerin temizlenmesi gerektiğini fakat denizin hızla doldurulduğunu dile getiren İlerler, şunları aktarıyor:

“Firma ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü yetkililerinin görevlerini yerine getirmediğine ilişkin suç duyurusunda bulunduk. Savcılık; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün görevini yaptığını tespit ettiğini bildirdi. Müdürlük, yapılan ihbarları değerlendirmiş ve bu yasa dışı faaliyeti yerinde tespit ederek, video ve fotoğraflarla savcılığa suç duyurusunda bulunmuş.

“Liman yönetimi, beş kez mührü çözüp çalışmaya devam etmiş. Bulunduğumuz suç duyurusu üzerine savcılık, devlet memurlarını çağırıp ifadelerini alarak yapılan çalışmaları bizlere bildirdi. Edindiğim bilgiye göre ise Müdürlüğün, firmanın yasa dışı çalışmalarına ilişkin suç duyurularına karşı 26 Aralık’ta hala cevap gelmemiş. Savcılığın, devlet memurlarını ifadeye çağırmakta gösterdiği hassasiyeti, firma yetkililerine de göstermesini umut ediyorum.”

Çalışmalar hukuksuz

Tekirdağ Baro Başkanı Egemen Gürcün ise geçtiğimiz hafta içerisinde beşinci kez mührün bozulup çalışmalara devam edilmesinin ayrı bir hukuksuzluk boyutu olduğunu vurguluyor.

Süreci takip ettiklerini ve şikayette bulunacaklarını söyleyen Gürcün, şu ifadeleri paylaştı: “Tüm tespitlere karşı yapılan hukuksuz çalışmaların devam etmesini kınıyoruz. Vatandaşlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte dayanışma içerisindeyiz. Üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirerek, gerekli aksiyonu alacağız.”

Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 2014 mezunu. Ulusal ve yerel olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde çalıştı. Şu an freelance gazetecilik yapıyor, aynı zamanda Tekirdağ merkezli yerel medyada aktif olarak çalışıyor. Tekirdağ merkezli Trakya genelinde çevre konularıyla ilgi Yeşil Gazete’ye dosya haberler hazırlıyor.Medya çalışmalarına yönelik çeşitli projelerde yer alıyor.