MENÜ
ANA SAYFA
Pencereyi Kapat
Başka bir siyaset de mümkün, okulu da - Atölye BİA
Toplum
29 Eylül 2021
Toplum
29 Eylül 2021

Başka bir siyaset de mümkün, okulu da

Okuma Süresi: 4 dk
Gençlerin sosyal ve siyasal alanda karar mekanizmaları içerisinde, aktif yurttaşlar olarak rol almalarını hedefleyen Başka Bir Siyaset Okulu (BBSO) beşinci kez kapılarını açtı.

Sıfır Ayrımcılık Derneği’nin gerçekleştirdiği “Başka Bir Siyaset Okulu” 18-35 yaş aralığında, toplumsal meselelere duyarlı, liderlik potansiyeli gösteren, aktif yurttaşlık bilincine sahip 20 gencin katılımı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Olof Palme International Center, Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) desteği ile 18-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da beşinci kez gerçekleşti.

Toplumsal cinsiyet, sanat, ekoloji, hak ve özgürlük gibi farklı konseptler ile Postane İstanbul, Kilyos Sosyal Tesisleri, Bilgi Üniversitesi, Kuştepe Mahallesi gibi farklı mekanlarda gerçekleşen 1 haftalık eğitimde alanında uzman akademisyenler, gazeteciler, hukukçular, siyaset bilimciler eğitmen olarak yer aldı.

Başka bir siyaset de mümkün, okulu da - Atölye BİA

*Kuştepe mahalle turu

“Başka bir siyaset mümkün”

Okulun açılış konuşmasını yapan Sıfır Ayrımcılık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Elmas Arus, Başka Bir Siyaset Okulu için şunları söyledi:

“Roman gençlerin kendileri bir şeyler üreterek devam etmelerini istedim ve 2017 yılında sadece Roman gençler ile bu okulu hayata geçirdik. Ancak sadece Roman gençlerin yer almasının bir noktada yetersiz olduğunu fark ederek pozitif ayrımcılık ilkesi ile karma eğitime geçtik. Roman gençlerin mahallesinden çıkıp bunu görmesi bile kendi sosyal hayatlarında çok büyük bir değişimi sağlıyor. Burada bir araya gelen insanların iletişimleri, dayanışmaları bir noktada sürekli de oluyor.”

“Başka bir siyaset mümkün” denilen okuldaki Roman katılımcılar da eğitimlerden memnun.

En önemli sorun eğitimden kopuş

Roman katılımcılardan Sosyal Dışlanmayı ve Ayrımcılığı Önleme Derneği Başkanı, CHP Çanakkale Basınla İlişkiler ve Kurumsal İletişimden Sorumlu İl Başkan yardımcısı Hüseyin Çay, Romanlarda gelecek nesiller için en önemli sorunun eğitimden erken kopuşlar olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

Başka bir siyaset de mümkün, okulu da - Atölye BİA

“Bunun iki temeli olduğunu belirtebilirim birinci neden yoksulluk. Okul kıyafetlerini alamamaları kırtasiye, kitap masraflarını karşılayamamaları, günlük okul harçlığından mahrum kalıp düzenli beslenememeleri, çocuklarda baş edilemez bir yoksunluğa sebep oluyor. Aileler tarafından her ne kadar çocuklara yansıtılmamaya çalışılsa da çocuklar bu yoksunluğu kendilerini diğer arkadaşlarıyla kıyasladığında hissediyor. Diğer bir neden ise Roman çocukları yarışa çok dezavantajlı bir şekilde başlıyor. Okul öncesi eğitimlerinden mahrum olan çocuklar okula adaptasyonda sorun yaşayabiliyor. Fırsat eşitliğinden mahrum olan çocuklar okuldan soğuyabiliyor.

“Öğretmenler yarışa dahil olmaları için özel ilgi göstermiyor. Roman olmayan veliler kendi çocuklarını Roman çocuklarla vakit geçirmemeleri yönünde uyarabiliyor. Dolayısıyla en büyük engelleri  yoksulluk olan çocuklar eğitim yaşlarında  Roman olmayanlar tarafından olumsuz sosyal davranışlarla karşılaşmaları, ilgiden mahrum bırakılması, potansiyel huzur bozucu olarak görülmeleri ve arkadaşlarınla hiçbir alanda yarışamamaları malesef eğitim hayatından kopmalarına neden oluyor.

“Çözüm ise valilik ve belediyeler tarafından okul öncesi eğitimlere ücretsiz katılmalarının sağlanması, okul masraflarının karşılanması ve ilkokuldan itibaren adil ücret burs verilmesi, öğretmenlere nasıl davranmaları konusunda eğitim verilmesi, Roman çocuklara okulda ve sınıfta temsiliyet verilmesi, pozitif ayrımcılık yaparak etüt merkezleri açılması, yanında drama ve kültür sanat eğitimlerinin verilmesi, servis aracı ile okula gitmelerimin sağlanması… gibi sıralanabilir.

“Kendime yeni bir şeyler katma amacındayım”

Roman katılımcılardan Sensiz Bir Eksik Derneği gönüllüsü Ayça Tutal da şunları aktardı:

“Romanların sorunlarının temelinde yatan ana neden olarak da ayrımcılığı söylemek mümkün. Bununla bağlantılı olarak da eğitim sorunu ortaya çıkıyor. Bunun dışında ekonomik koşulların yetersiz olması, rol model eksikliği, ailenin bilinçsiz olması gibi faktörlerin de etkili olduğunu görüyoruz. İşte bunların yanında çözüm noktası konusunda eğitimin daha ilkokul aşamasında önyargı ve ayrımcılık derslerinin müfredata koyulması gerekiyor. Ayrıca ayrımcılık ve önyargı bilincinin eğitmenlerde de oluşabilmesi için çalışmalar yapılmalı.

Başka bir siyaset de mümkün, okulu da - Atölye BİA

“Eğitim hayatını tamamlamamış çocukların erken yaşta evlendiğini görüyoruz. Toplumdaki eğitim seviyesi ne kadar yükselirse bu saydığım sorunlar da doğru orantılı olarak azalabilir. İşte bu noktada ben de bir Roman olarak tüm bu sorunların içinden çıkıp eğitimimi tamamlayıp kendime her gün yeni bir şeyler katma amacındayım.

“Bugün eğer Başka Bir Siyaset Okulu gibi bir eğitime başvurduysam nedeni de budur. Ayrıca Başka Bir Siyaset Okulu gerçekten hem kadro hem içerik anlamında çok kaliteli ve verimli bir okuldu. Birçok arkadaşlık ve dostluklar edinmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu bağlamda ‘herkes eşit herkes farklı’ diyorum ve farklılıklarımızdan dolayı dışlanmadığımız bir dünya umut etmeye devam ediyorum.”

“Buraya gelme özverisi çok değerli”

Roman gençlerin siyaset okuluna katılmasının önemli bir adım olduğunu söyleyen Roman katılımcılardan Romanlar ve Abdallar Derneği gönüllüsü Zeynep Tunç ise şunları söyledi:

Başka bir siyaset de mümkün, okulu da - Atölye BİA

*Katılımcılardan Zeynep ve Hüseyin

“Çünkü eğitimin önünde çok fazla bariyer var ve bunlar birçok alanda bizleri engelliyor. Buraya gelme özverisinin çok değerli olduğunu düşünüyorum. Kendilerini sorumluluk sahibi hissediyorlar; birileri bizi dinliyor. Ayrıca siyasette özne konumunda olamadığımız için sadece oy kullanıyoruz. Bu okul bu değişikliğin olmasını sağlayacak; oy kullanmayla yetinmeyip yapabileceklerimi görüyorum. Sosyal hayat açısından da önemli etkileri olduğunu düşünüyorum. Bizlerin de arkamızdan gelecek gençleri yüreklendirmemiz gerekiyor.”

Mezunlar buluşması

26 Eylül’de Postane İstanbul’da gerçekleşen Mezunlar Buluşması’nda CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın ve Sosyal Demokrasi Vakfı’ndan Ertan Aksoy ilk defa bu kadar farklı görüşlerden kişilere sosyal demokrasi kavramını anlatacağını ve bunun da çok önemli bir deneyim olduğunu belirterek katılımcıların sorularını cevapladı. Sonrasında ise Nazım Alpman moderatörlüğünde İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Koordinatörü Özlem Ece ve DEVA Partisi Kültür ve Sanat Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Helün Fırat katılımcıların “AKM Binası, kültür-sanatın devlet ayağının atıl kalması, İKSV’nin Kültür için Sanat Projesi” sorularını yanıtladılar.

BBSO Mezunlar Buluşması sonrasında da “Ortak Öğrenme Platformu” ayağı ile mezunlar için online buluşmalar ve eğitimler gerçekleştirmeye devam edecek. Buna ek olarak mezunların sivil alan çalışmalarına teşvik edilmesi için burs programı başvuruları da ilerleyen günlerde başlayacak.

Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2016’dan beri sivil toplum alanında gönüllü ve profesyonel olarak farklı çalışmalarda yer alıyor. Atölye BİA 12-26 Nisan 2021 “Temel Gazetecilik Atölyesi” katılımcısı.